Читај ми!

Мали најавио нове гараже

Код Зоолошког врта на Калемегдану, у близини Леополдове капије, данас је отворен нови паркинг са 114 места. Градоначелник Синиша Мали најавио је да ће 2015. године почети изградња четири подземне гараже, које треба да утичу на смањење саобраћајних гужви и лепши изглед престонице.

Синиша Мали је новинарима након обиласка новог паркинг простора, чије је уређење коштало око седам милиона динара, рекао да ће се гараже градити кроз јавно-приватно партнерство, а следеће седмице креће избор саветника који би припремио студију и остале потребне документе како би на пролеће био расписан тендер, преноси Танјуг.

"Град Београд нема новца да плати консултанта, односно саветника, и зато ће ЕБРД да донира тај новац", рекао је Мали и додао да у центру града недостаје око 10.000 паркинг места.

Потом би, рекао је градоначелник, до краја следеће године требало да почну радови на изградњи четири подземне гараже у центру града - у Скерлићевој, Косовској, код Студентског трга и код Ђерма.

То ће, како је истакао, дефинитивно променити начин паркирања у граду и обезбедити да се саобраћајне гужве смање и да град изгледа лепше и атрактивније.

Говорећи о јавно-приватном партнерству, Мали је рекао да Београд нема новца и да очекује од партнера, страних фирми које се баве управљањем и изградњом гаража, да дођу у престоницу Србије.

"Ми ћемо им дати локацију и потребне дозволе и сагласности, а они ће изградити гараже. Након одређеног броја година, колико концесија буде трајала, та гаража остаје у власништву Града", објаснио је Мали и додао да је то модел који се до сада није користио ни у Србији, ни у Београду.

Мали је истакао и да Паркинг сервис има у плану 16 подземних гаража, као и да је јуче дефинисан план тог предузећа за 2015. годину, а који предвиђа изградњу великог броја паркинг места и у старом делу града и на Новом Београду.

Када је реч о данас отвореном паркингу, Мали је рекао да смо годинама уназад сви били сведоци "благог хаоса" који је владао код Зоолошког врта на Калемегданској тврђави везано за паркинг.

"Решили смо томе да станемо на пут и зато је Паркинг сервис, са Београдском тврђавом, решио да уреди тај део и сада имамо 114 места за паркинг и улазну рампу, а то ће увести ред у паркирању у овом делу града", сматра градоначелник.

Рекао је и да у уређењу паркинга нису коришћене услуге приватних подизвођача, већ градских предузећа, па је тако Београдпут радио асфалт, Зеленило уредило простор, Градска чистоћа га одржава...

То је, како је закључио, довело до тога да је и оно што је потрошено, потрошено за градска предузећа, чиме се поново враћа у градски буџет.

Директор Паркинг сервиса Андрија Чупковић рекао је да ће то предузеће у наредном периоду радити на изградњи паркинга у целом граду, а најавио је и њихово уређивање у близини клиничко-болничких центара, јер тамо постоје велики проблеми.

"Комунални неред више неће постојати у граду", нагласио је Чупковић.

Директор ЈП "Београдска тврђава" Никола Ковачевић рекао је да је сада решен дугогодишњи проблем неовлашћеног коришћења паркинга од стране физичких и пиватних лица, на простору од Зоо врта до Леополдове капије.

"Решен је велики комунални проблем, а Београдска тврђава ће имати стабилан извор прихода па ће моћи даље да се улаже у ревитализацију саме тврђаве", навео је градоначелник.

На паркиралишту "Калемегдан" паркирање ће коштати 80 динара по сату од шест до 19 сати и 100 динара по сату од 19 до шест ујутру. Месечна претплата од 00 до 24 сата без резервисаног места је 12.000 динара, а на резервисаном месту 24.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару