Читај ми!

Штрајк просветара, ђаци без првог часа

Синдикати просвете који су данас организовали протест упозорења, саопштили су да првог часа није било у више од 65 одсто школа у Србији, док Министарство просвете тврди да је тај број знатно мањи. Просветари траже да буду изузети од најављеног смањења плата и увођења платних разреда за све који се финансирају из буџета.

У неким школама у потпуности празне учионице, у другим понеки наставник са дневником у руци, а било је и оних где као да се није знало за штрајк. Према рачуници синдиката, од 276 школа у Београду 200 је било у штрајку.

"То је борба за један минимални животни стандард. Ми овим не показујемо неку непослушност већ само покушавамо да нађемо заједнички језик са онима на власти", каже Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника.

Без првог часа или са получасовном наставом, у Србији је, према подацима синдиката, било око 1.200 школа, односно 65 одсто.

Добривоје Марјановић из крушевачке Уније синдиката просветних радника каже да су захтевали да се просветни систем изузме од смањења плата јер је просечна зарада испод проска.

У Министарству просвете нису давали изјаве у вези са штрајком упозорења али су се огласили саопштењем у ком наводе другачије податке у односу на сидникате.

Тврде да се настава заправао несметано одвијала у 1.250 школа, односно у 71 одсто школа у Србији. Када је реч о Београду, према подацима тог министарства, првог часа није било у 18 одсто школа.

Министар просвете Срђан Вербић рекао је јуче, поводом најављеног штрајка, да је "незадовољство просветних радника оправдано", али да потребе за штрајком нема јер у Србији нема новца за било какво повећање зарада.

Штрајк подржавају чланови Синдиката образовања Србије, Грански синдикат просветних радника Србије "Независност", Синдикат радника у просвети и Унија синдиката просветних радника Србије, која је штрајковала 1. септембра.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару