Читај ми!

Правна помоћ за најсиромашније

Следеће године најсиромашнији грађани ће имати право на бесплатну правну помоћ ако им затреба. Закон који ускоро треба да буде усвојен предвиђа да грађани бесплатно добију правне савете, заступника пред судом, помоћ државе и разних институција и организација.

Ко ће може да добије помоћ одлучиваће се на основу јасних критријума, а евиденцију о томе ће водити органи општине.

Тако би становницима Трговишта, једне од најсиромашнијих општина у Србији, закон о бесплатној правној помоћи могао да реши многе проблеме.

Трговиште је место без суда, судске јединице. Прекршајни суд долази једном недељно, а нема ни адвоката. Ипак, у самој општини већ имају канцеларију која грађанима помаже у правним стварима.

"То је на пример писање тужби, неки евентуално мали спор, јер код великих дела се ту углавном ангажује адвокат по службеној дужноти. Ми имамо по пар захтева месечно и за сад то бесплатно дајемо, и касније кад закон буде изгласан само ћемо да наставимо тај тренд", кажу у општини.

На бесплатну правну помоћ моћи ће да рачунају социјално угрожени грађани - који примају социјалну помоћ и дечији додатак, али и чланови њихове породице.

"Могу да рачунају на помоћ адвоката, превасходно у судским поступцима, а помоћ нотара у оним стварима којима се баве нотари; на помоћ медијатора, посредника, на помоћ невладиних организација, када су у питању разни управни поступци, азил и томе слично", рекао је Чедомир Бацковић из Министарства правде.

Ту су такође и правни савети и помоћ државних инститиуција и носилаца јавних овлашћења у погледу остваривања неких права пред државним институцијама, или другим носиоцима јавних овлашћења, као што су рецимо "Пошта", ЕПС.

Готово милион људи у Србији испуњава услове да буде прималац бесплатне правне помоћи. Заштитник грађана и Повереница за равноправност сматрају да је тај закон један од најбитнијих, који је требало да буде донет много раније.

Бесплатну правну помоћ моћи ће да добију и деца без родитељског или са спорним родитељским старањем, жртве породичног насиља, тортуре и трговине људима.

У хитним ситуацијама помоћ ће се пружати без потврде о социјалној угоржености. Она ће се утврђивати накнадно, а законом је предвиђено и како да се спрече евентуалне злоупотребе.

"Закон у том правцу предвиђа право државе да тражи повраћај неосновано исплаћених износа пружаоцима бесплатне правне помоћи, по основу нетачних информација датих од стране корисника", каже Бацковић.

На бесплатну правну помоћ, иако социјално угрожен, неће моћи да рачуна неко ко води, између осталог, привредни спор, ко је начинио прекршај за који није предвиђена затворска казна, ко буде хтео да региструје предузеће, ко тужи некога због повреде части и угледа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару