Ускоро резултати контроле инвалидских пензија

Министар Александар Вулин је рекао да ће током овог месеца министарство саопштити конкретне податке о контроли доделе инвалидских пензија којих је у Србији око 320.000.

Александар Вулин је истакао да тај посао није рађен од краја осамдесетих година и да ће контрола бити обављена до последњег случаја, преноси Танјуг.

"Ја бих волео када би могли да кажемо да су 320.000 инвалидских пензионера стварно инвалидски пензионери, али као што је познато неке инвалидске пензије су већ одузете", рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Напомињујући да се контрола не ради само да би се уштедело, Вулин је рекао да се она врши "да се никада више не би десило да се инвалидска пензија или било које друго давање државе може схватити олако и да се то може купити".

Вулин је додао да држава тиме хоће да покаже и да се непоштовање закона не исплати.

Поводом Међународног дана старих, министар Александар Вулин рекао је да старост није казна и да не сме бити казна и оценио да "старост дође као награда и круна живота".

"Држава служи за то да старост проведете добро", поручио је Вулин старијим особама.

Истичући да демографска структура у Србији није добра, Вулин је указао на то да је Србија најстарија земља у Европи и друга земља по старости у свету.

"Морамо да подстакнемо рађање, али то не значи да су стари људи препрека и оптерећење овог друштва. Они су свој положај и пензије заслужили", рекао је Вулин у Нишу.

Вулин је на Клиници за стоматологију присуствовао уручењу мултифункционалног операционог стола, који је донација предузећа "Јумис" из Ниша и чија је вредност између 20.000 и 25.000 евра.

Бесплатан прегелед за социјално угрожене у Нишу

Министар је са директором клинике Александром Митићем рекао да је покренута и прихваћена иницијатива да током овог месеца сви старији од 65 година, који су социјално угрожени, могу доћи на преглед и да ће им бесплатно бити урађене делимичне, односно парцијалне или тоталне зубне протезе.

Истовремено на преглед на клинику моћи ће да дођу и млађи до 18 година, пошто је октобар месец у коме се поред Међународног дана старих обележава и Дечја недеља.

Поводом донације и иницијативе о бесплатним прегледима, Вулин је рекао да не постоји лепши начин на који би се захвалили старима за све што су урадили за нас.

"Ми корачамо стазама које су неки пре нас утабали. Налазимо се у зградама које су генерације пре нас направиле. Возимо путевима које су генерације пре нас пробиле. Приватизујемо фабрике које су генерације пре нас створиле", рекао је Вулин поводом Међународног дана старих.

Говорећи о контроли Геронтолошких центара у Србији, Вулин је рекао да је затворено 10 таквих центара због илегалног рада. Како је напоменуо, та акција није покренута са циљем њиховог затварања, већ да би рад тих центара био у складу са законом.

Вулин је додао да ће сви центри, без дискриминације, бити контролисани и да ће морати да поштују закон.

Напоменуо је да се у Геронтолошким центрима мења структура и да се повећава број полупокретних, непокретних и дементних особа и да друштвена брига мора да се прилагођава тој појави како би тим особама била пружена адекватна нега.

Током боравка у Нишу, Вулин је посетио пункт на коме је данас започета подела куваних оброка за социјално најугрожнеије Нишлије.

Вулин је рекао да нико не може бити срећан када се отвара народна кухиња, али да то истовремено говори о одговорности друштва које мора да брине о најугроженијима и најсиромашнијима.

Отварање народне кухиње говори о томе колико је економска криза дубока, истакао је министар, напомињујући да Србија јесте сиромашна, "али толико сиромашни нисмо да бисмо дозволили да у њој буде гладних".

Кување топлих оброка у Нишу прекинуто је пре годину дана, а Црвени крст је у два наврата социјално угроженима делио прехрамбене пакете.

Министар је објаснио да је град сада, уз помоћ Црвеног крста и Студентског центра који припрема оброке, обезбедио континуитет и рекао како се нада да се пауза у раду народне кухиње неће поновити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару