Међународни дан старих

Резолуцијом Уједињених нација која је донета крајем 1990. године, наглашава се важност осигуравања животног окружења прилагођеног потребама и способностима становника "трећег доба".

Охрабрује демографски податак да је све већи број грађана Србије старији од 80 година, преноси Танјуг.

У Србији је, према подацима пописа становништва из 2011. године, удео старијих од 65 година у укупној популацији 17,4 одсто. У појединим крајевима, пре свега у јужној и источној Србији тај проценат је и већи.

Подаци социјалних служби говоре да 100.000 њих живи испод линије сиромаштва.

Од око 1.720.000 пензионера у Србији, 70 одсто има пензију мању од 25.000 динара, оне се углавном троше на комуналије и лекове, а чак око 14 одсто пензионера има пензију до 11.000 динара месечно. Подаци говоре о 75.000 корисника надокнаде за туђу негу и помоћ, од којих је у Београду близу 12.000.

Подаци Фонда за пензијско и инвалидско осигурање показују да тај тај фонд добије годишње око 85.000 нових пензионера, а остане без 50.000.

Поводом Међународног дана старих, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да старост није казна и да не сме бити казна. Оцењује да "старост дође као награда и круна живота".

"Држава служи за то да старост проведете добро", поручује Вулин старијим особама.

Србија тек 78. у свету по квалитету живота старијих

Србија је међу 96 земаља у којима живи 90 одсто светске популације старије од 60 година, на 78. месту по квалитету живота старијих и слабије је позиционирана него годину дана раније, преноси Бета.

Глобални индекс старења за 2014. објављен данас, на Међународни дан старијих, показао је да најквалитетније живе старији у Норвешкој, Шведској, Швајцарској, Канади, а најтеже је онима у Авганистану, пренео је Еурактив Србија.

У делу извештаја о Србији наводи се да ће до 2030. године удео старијих од 60 година у њеној популацији бити 26,8 одсто према 21,6 одсто у 2014. док ће 2050. године 36,4 одсто грађана Србије бити старије од 60 година.

Индекс се ради на основу четири фактора од којих сваки има по неколико индикатора.

Србија је најбоље резултате показала код сигурности прихода, где је заузела 49. место захваљујући томе што 81 одсто људи старијих од 65 година прима пензију, као и томе што је покривеност социјалним осигурањем од 83 одсто нешто виша од просека.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару