Читај ми!

Радио Београд 90 година у етру

Радио Београд обележава 90. рођендан, а 1. октобар је и дан најстаријег електронског медија у региону. Поводом рођендана додељене и награде "Неда Деполо" за најуспешнија радијска остварења.

Радио Београд се први пут огласио 1. октобра 1924. године из радиотелеграфске станице у Раковици и привременог студија у Кнез Михаиловој улици број 42.

Поводом 90. рођендана додељена је награда "Неда Деполо", која је установљена 2006. године у част истакнуте уреднице и драматурга Радио Београда.

Овогодишњи добитници су Павле Динуловић за радиофонско остварење "Упорност сећања", Дора Филиповић за радио драму " Драги" и Никола Спасић за остварење "Садашњости".

Плакета и новчана награда припала је провнаграђеном, док су плакета и дигитални снимач звука припали осталим награђенима.

Подстицање стваралаштва младих у области радиофоније сигуран је знак да ће
Радио Београд сачувати углед по којем је препознатљив.

Иначе, истог дана када и Радио Београд, први пут се огласио и Радио Беч, док је Радио Париз почео рад шест месеци раније. Радио Београд је био девета радио-станица у Европи.

Од 1929. године налазио се у згради САНУ, где је изграђен модеран студио и постављен предајник. Те године било је око 20.000 претплатника.

Информативне емисије се емитују редовно од средине тридесетих година. У тонском архиву Радио Београда чувају се снимци који су обележили епоху и трајни снимци изворних народних и других песама и музичких дела.

Приликом бомбардовања Београда, 6. априла 1941, погођена је зграда САНУ и уништен студио. Током немачке окупације у Другом светском рату технику Радио Београда користила је немачка станица Зендер Белград, која је била намењена пре свега немачкој војсци, али је све време емитован и програм на српском језику.

Зграда Занатског дома, у Хиландарској улици 2, на углу са Светогорском улицом, која је заштићени споменик културе, предата је на употребу Радио Београду 1948. године.

Десет година касније почео је Други програм, пре пола века Трећи програм Радио Београда а Програм 202 уведен је средином 1969. године.

Телевизија Београд почела је рад августа 1958. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару