Читај ми!

Млади лекари брже до специјализације

Лекари после положеног државног испита више неће морати да одраде две године стажа да би добили специјализацију, а неки од незапослених доктора чекање посла моћи ће да прекрати волонтерским специјализацијама. И лекари и студенти углавном одобравају овакву одлуку, будући да је то једини начин да се реши проблем мањка кадра у здравству.

Због вишегодишњег чекања на специјализацију и посао, многи медицинари своју једину шансу видели су у иностранству. На промену мишљења данашњих генерација све више утиче одлука да се пут до специјализације олакша.

"Када сам уписивала факултет питала сам се, а и сада док студирам и даље се питам да ли ћу имати неку прилику овде или ћу морати да учим језик и идем у иностранство", каже једна студенткиња медицине.

Будући да поједине установе имају свега неколико лекара млађих од 40 година, многи лекари поздрављају одлуку да се пут до специјализације скрати на шест година факултета и положен државни испит.

"Мислим да је ова уредба веома добра, јер једини смисао раније је био да се успори давање специјализације. Другог објашњења нема", каже декан Медицинског факултета у Београду професор др Небојша Лалић.

Директор КЦС професор др Миљко Ристић каже да се специјализације добијају два пута годишње, у марту и у новембру.

"Наше службе које се баве овим послом већ имају спискове који су предати Министарству. Сада, за овај период до краја године, то је око 60 људи", истиче Ристић.

Још се не зна колико ће укупно лекара добити специјализацију, али колико год да их буде, факултети су спремни.

"У име свих медицинских факултета, као председник заједнице, да кажем да имамо капацитета да то испратимо и имамо капацитете да организујемо квалитетну наставу, а не нешто на брзину", истиче професор Лалић.

У Министарству здравља напомињу да неће спроводити рестриктивну политику у погледу додела специјализација и ужих специјализација, али наглашавају да је свака здравствена установа у обавези да организује процес рада унутар установе и поред планираног стручног усавршавања свог кадра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару