Читај ми!

Помоћ слепима, софтвер "који гледа"

Компјутери и паметни мобилни телефони могу бити од изузетне помоћи слепим и слабовидим особама. Помажу им да се оријентишу у простору, односно да се крећу без туђе помоћи. Помоћ им је потребна да би успоставили софтверски систем који им све то омогућава.

Дванаест хиљада људи у Србији телевизијски програм не гледа, већ слуша. Многи од њих поседују телефоне са екраном на додир јер преко говорног софтвера долазе до информација које су им потребне и које им знатно олакшавају живот без вида.

У 21. веку, захваљујући модерним технологијама, слепим и слабовидим особама је омогућено оно што је у прошлости било неоствариво или тешко изводљиво, као на пример, да самостално путују. Апликације на мобилним телефонима садрже мноштво информација. Ипак, шта радити када паметни телефони нису довољно паметни?

"Налазим се код цркве Светог Марка на Ташмајдану, код окретнице трамваја, знате ли како да стигнем најбрже до аутобуске станице? Овде је неки штрајк, па... Да, поставили су неко обавештење, али ја не могу да га прочитам", пита Раде Радиновић, слабовида особа.

"Погледао сам сада на сајту града Београда и ГСП-а, тренутно не иде трамвајски саобраћај. Организован је аутобуски саобраћај, тако да на окретници можеш да сачекаш аутобус са истим бројем трамваја и моћи ћеш да одеш до железничке станице", одговара Никола Ђорђевић.

Раде Радиновић може да користи само десет одсто вида. Свој хендикеп знатно је умањио откада користи рачунар и телефон са говорним софтвером. Када се деси квар или потешкоћа са самим апаратом или програмима, позив Кол-центру за асистивне технологије је слично што и нама без проблема са видом – позив Хитној помоћи.

"Слепи и слабовиди људи су неупоредиво слободнији са оваквим сервисом него што је то био раније случај", истиче Радиновић.

Слобода пре свега значи кретање. Кроз простор, али и кроз рачунарски или систем телефона.

"Свим слепим и слабовидим корисницима више помажемо у области асистивних технологија, што значи да су њихова питања чешће усмерена на коришћење мобилних телефона и рачунара, посебно како нешто да ураде уз помоћ говорног софтвера", каже Никола Ђорђевић, председник Удружења корисника асистивних технологија.

Никола Ђорђевић, и сам потпуно слеп, поставио је циљ да овај сервис буде доступан 24 сата дневно током целе године. Сервис постоји само захваљујући волонтерском раду чланова удружења. Надају се да држава и компаније које би могле да им помогну да то постане професионални сервис са стално запосленима, неће још дуго затварати очи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару