Читај ми!

Зелени: Донети стратегију климатских промена

Народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић предао је Иницијативу за одржавање јавног слушања на тему "Климатске промене као реалност у Србији и ЕУ - изазови, одговори, могућности" Одбору за заштиту животне средине Народне скупштине.

Учесници јавног слушања које ће се одржати средином новембра биће представници Владе Србије, посланици, експерти из области климатских промена, академска јавност и представници цивилног сектора, јавља Бета.

"Један од највећих глобалних друштвених, економских и еколошких проблема јесте утицај климатских промена. Србија као држава не чини довољно, а то је пре свега последица непостојања јасне државне политике за смањење штетног утицаја, као и прилагођавање климатским променама", сматрају Зелени.

Додају да последице тих промена грађани Србије све више осећају кроз елементарне непогоде попут суша и катастрофалних поплава, ерозија и клизишта, шумских пожара.

"Однос према климатским променама има огроман утицај на социјалне прилике и економију. Да би Србија на ефикаснији начин омогућила борбу против климатских промена, али и искористила потенцијал, морамо да израдимо и усвојимо Стратегију адаптације на климатске промене, која ће бити резултат широке јавне расправе свих релевантних актера, а јавно слушање је само први корак у том процесу", пише у саопштењу.

Како су оценили Зелени Србије, питање климатских промена није само еколошко, већ важно државно и друштвено питање, посебно у светлу европских интеграција.

"Да би се променила и ускладила политика у секторима енергетике, пољопривреде, урбаног развоја, управљања отпадом, саобраћаја и туризма, али и свим другим, неопходна је и потпуна усклађеност са правним тековинама Европске уније", наводе Зелени Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару