Читај ми!

Штрајк 700 адвоката у Чачку

У потпуној обустави рада налази се 700 адвоката са теротиорије коју покрива Адвокатска комора Чачка, рекла је Јасминка Милутиновић, председница те адвокатске коморе.

Јасминка Милутиновић је навела да адвокати захтевају измене Закона о јавном бележништву, Закона о промету непокретности, Закона о ванпарничном поступку и Закона о овери потписа и преписа и Закона о извршењу и обезбеђењу, преноси Танјуг.

Други захтев адвоката се односи на преговоре око начина опорезивања адвоката, јер су намети значајно повећани у 2014. години без икаквог основа, оценила је Милутиновићева, и подсетила да се у Србији смањују плате, пензије, да привреда не ради, а да се њима увећавају порези и до 300 процената.

"Тражимо и смену министра правде Николе Селаковића, јер сматрамо да је својом некомпетентношћу, нештручношћи и односом према адвокатури створио хаос у земљи што се тиче владавине права и најмање што може је да да оставку или да га смене", нагласила је Милутиновићева.

Истиче да министар правде неправилно интерпретира донете прописе, не говори правилно о проблемима, а јавности представља да адвокати не желе да преговарају.

Селаковић, истиче Милутиновићева, жели само да разговара о порезима који тренутно адвокатима нису битни, јер уколико поменути закони остану на снази, адвокати ће остати без посла.

"Такође, нотарима је дато искључиво право да састављају све врсте уговора. Тај посао је некада радило око 9.000 адвоката, сада ради 94 нотара", тврди Милутиновићева.

Осим што адвокати имају тешкоће са одредбама закона, који, како је навела, као такав не постоји у ЕУ, него је експеримент намењен Србији, Црној Гори и БиХ, проблем је и начин именовања нотара.

Адвокати сматрају да је почетком рада бележника грађанима Србије одузето право да имају слободу воље приликом уговарања, односно да бирају кога ће ангажовати за правну помоћ.

"Нисмо против те службе, али нотари имају монополистички положај на малом српском сиромашном тржишту, зарађиваће огромне паре, а велики посао и намете намећу становништву", рекла је председница Адвокатске коморе Чачка.

Она наводи да се и Удружење банака буни против службе нотара, јер су кредити поскупели због такси за оверу уговора, а подршку адвокатима је дало и Друштво судија.

Милутиновићева је подвукла да адвокати никада нису били јединственији и да неће одустати од својих захтева.

Адвокатска комора Чачка покрива подручја виших судова Новог Пазара, Краљева, Крушевца, Чачка и Ужица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару