Читај ми!

Пет милиона оболелих од аутизма у Европи

Аутизам није ретка појава показују подаци добијени научним истраживањима. Ако се узме у обзир цео спектар аутистичних поремећаја, ова врста поремећаја обухвата 0,6 одсто укупне популације, што значи да у Европи има око пет милиона особа са аутизмом.

Републичко удружење Србије за помоћ особама са аутизмом саопштило је да је аутизам озбиљан доживотан поремећај који настаје због бројних медицинских узрока, а манифестује се сметњама у нормалном развоју, преноси Танјуг

Европски дан аутизма биће обележен 3. октобра под слоганом "Аутизам Европа".  

Аутизам утиче на начин на који се особа односи и комуницира са околином, а поремећај утиче на виталне области психолошког понашања и развоја у понашању током целог живота.

Аутизам може да погоди било коју породицу, без обзира на етничку или социјалну припадност и четири пута је учесталији код мушкараца него код жена.

Ради гарантовања достојансва, особе са аутизмом не треба сматрати нити се према њима односити као према популацији која није способна да оствари циљеве као што су независност или самосталност, јер имају идентичне људске вредности као и било ко други и према томе иста људска права.

Државе морају да обезбеде особама са аутизмом приступ адекватној и раној дијагностици и третману, а у складу са међународно прихваћеним медицинским стандардима. Особама са аутизмом, такође, се мора обезбедити приступ стандардним сервисима здравствене заштите, а у складу са њиховим потребама и у мери у којој су ти сервиси доступни генералној популацији.

У саопштењу се наводи да деца са аутизмом морају да имају бесплатно, одговарајуће образовање, почев од предшколског узраста, а специјализован приступ у образовању би требало да подстакне ђаке у развоју одговарајућих образовних активности у складу са дететовим набољим интересом, снагом и потребама.

Одрасле особе са аутизмом би, такође, требало да имају користи од континуираног образовања, с циљем постизања највеће могуће мере независног начина живота и укључења у радну средину, пише у саопштењу Републичког удружења Србије за помоћ особама са аутизмом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару