Зајам за здравство 29,1 милиона евра

Србија ће од Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) добити веома повољан зајам од 29,1 милион евра, који ће бити употребљен за набавку акцелератора за зрачне терапије, али и за унапређење ефикасности набавке лекова, изјавио је директор Управе за јавни дуг Бранко Дрчелић.

Бранко Дрчелић је рекао да се зајам узима на 15 година, грејс период је пет година, а десет година рок отплате.

"Каматна стопа је тренутно испод 0,5 процената што је јако повољно за нас, рекао је Бранко Дрчелић Танјугу након седнице Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Зајам ће, како је навео, поцети да се отплаћује 1. августа 2019. године у 20 једнаких полугодишњих рата. 

Дрчелић је објаснио да постоје три компоненте зајма, а да је најбитнија она од које ће се купити акцелератори за зрачне терапије за борбу против канцера како би се побољшала здравствена заштита. 

"За то ћемо дати око 13,4 милиона евра, што је скоро половина зајма", прецизирао је Дрчелић и додао да ће остали део зајма бити пре свега намењен за унапређење ефикасносте набавке лекова, за организовање јединсвене набавке лекова и смањење трошкова који се односе на лекове у фонду РФЗО. 

Према његовим речима, у плану је и даљи наставак на примени технике ДГС која се односи на што бољи квалитет здравствене застите на примарном и секундарном нивоу. 

Први услов да би се зајам повукао је његова ратификација у парламенту, а како је навео, највећи део ових средстава би требало да буде доступан током 2015. и 2016. године, по завршетку тендера за акцелераторе када ће средства бити и повучена. 

Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава усвојио је на данашњој седници у начелу предлог Закона о потврђивању Споразума о зајму (Други пројекат развоја здравства Србије) између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој. 

Овај одбор је у начелу прихватио још пет предлога закона, и то о изменама Закона о јавној својини, о изменама и допунама Царинског закона, о изменама и допунама Закона о инвестиционим фондовима, о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији и о потврђивању Споразума између Владе Србије и Молдавије о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару