Читај ми!

Шабић: Дати информације о "Београду на води"

Повереник Родољуб Шабић затражио је од Градске управе Београда да у року од пет дана објави документа из којих се може сазнати број и исход решених предмета који се односе на локације које обухвата пројекат "Београд на води".

Градска управа треба да у року од пет дана од дана пријема решења објави та документа, преноси Танјуг.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић је наложио Градској управи Београда да обавести Мрежу за реституцију у Србији - Удружење грађана за повраћај одузете имовине "Београд" да ли поседује информације, односно та документа, и да, уколико их поседује, копије достави тражиоцу.

Повереник је навео да је Градска управа, Секретаријат за легализацију коме је захтев непосредно поднет, била по Закону о слободном приступу информација од јавног значаја дужна да без одлагања, а најкасније у року од 15 дана од дана пријема захтева, тражиоца информације обавести да ли поседује тражене информације и, уколико их поседује, достави копије у којима су оне садржане.

У супротном треба да, ако налази да за то постоје законом предвиђени разлози, донесе решење о одбијању захтева.

За случај да било шта у вези са поднетим захтевом није било јасно, Управа је могла у додатном, остављеном року затражити од подносиоца захтева разјашњење, као што је могла и да из оправданих разлога одредити накнадни дужи рок за достављање информација, по Закону не дужи од 40 дана, наводи се у саопштењу.

Како се тврди, Градска управа није урадила ништа од наведеног већ је само игнорисала захтев тражиоца информација чиме је починила и законом предвиђен кажњив прекршај, након чега је Мрежа за реституцију у Србији поднела жалбу Поверенику.

У саопштењу је истакнуто ни да, када је поводом те жалбе Повереник затражио да Градска управа бар покуша да објасни разлоге свог (не)поступања, она није дала никакво изјашњење.

Будући да су предмет захтева сасвим очигледно и неспорно информације које су легалан и легитиман предмет интересовања не само Мреже за реституцију у Србији, већ јавности уопште, Повереник је донео решење којим се налаже давање тражених информација, истакнуто је у саопштењу.

Напоменуто да је решење Повереника по закону коначно, обавезујуће и извршно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару