Читај ми!

Инспектори "чисте" градилишта

Протекла три месеца инспектори рада затекли су на терену више од 1.300 непријављених радника. После тога, готово хиљаду њих примљено је у радни однос. Против несавесних послодаваца поднето је 865 прекршајних и осам кривичних пријава. Да би број повреда на раду и рад на црно били смањени, инспектори су кренули у ванредне контроле градилишта.

У контроли Београдског градилишта на Карабурми, са инспекторима је била и екипа РТС-а.

Осам инспектора је контролисало градилиште на коме се гради 57.000 квадратних метара стамбено-пословног простора.

Забележене су бројне неправилности на градилишту Дунавске терасе, али екипи РТС-а је био забрањен улазак. Образложење директора фирме било је да му је за то потребна сагласност сва три власника, од којих је један чак у Русији.

Пре недељу дана, на истом градилишту затечено је пет непријављених радника. И сада су неки радници после доласка инспекције напустили градилиште, а они који су без заштитне опреме радили на скелама, нестали су чим је укључена камера.

"Оно што могу одмах да кажем то је да смо на четири места забранили рад због тога што постоји непосредна опасност по живот и здравље запослених који раде на тим местима", каже инспектор рада Илија Јовић.

Рад им је забрањен зато што лифтовско окно и степенишни пролаз нису били прописно обезбеђени, а запослени на скелама нису користили заштитни појас.

Претходна контрола није утицала да послодавац побољша безбедност и заштиту здравља на раду. Због тога ће инспектори поднети прекршајне пријаве против послодавца за кога су радници којима је изречена забрана радили.

"Одређени број људи напустио је градилиште када смо ми ушли, то нисмо могли да спречимо. Значи, индиција је да има мањи број непријављених него прошлог пута, али и овог пута смо затекли одређени број лица без уговора о раду", каже инспектор Јовић.

Провером пријава осигурања надлежни ће установити да ли су ти радници пријављени. Ако нису, послодавци могу да буду кажњени са два милона динара.

Радници који не носе заштитну опрему коју је обезбедио послодавац, поред сопствене безбедности, ризикују и да плате казну од 15.000 хиљада динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи