Читај ми!

Вулин: Ускоро закон о подршци породицама са децом

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин најавио је да ће закон о финансијској подршци породицама са децом бити донет до краја године или најкасније у првом кварталу идуће године.

Вулин је након посете Центру за социјални рад у Мајданпеку новинарима рекао да је закон о финансијској подршци породицама са децом ''третира'' трошење 50 милијарди динара буџетског новца годишње и да циљ Министарства није да се смањују права корисника већ да се исправе бројни недостаци који су се показали у пракси, јавља Танјуг.

''Пуно је злоупотреба, од злоупотребе дечјег додатка до породиљског додатка. Такав смо народ. Ако има прилике да се нешто злоупотреби то и урадимо. Међутим, није то само наша особина, то је људска особина'', рекао је Вулин.

Министар је током боравка у Мајданпеку посетио и хранитељску породице Велић, где је смештен 17 годишњи Јанко Сурдуловић, као позитиван пример успешног хранитељства.

Након што је дечаку уручио таблет на поклон, Вулин је нагласио да је хранитељство веома важно јер показује да постоји хуманост и да су хранитељске породице много боље за децу него да се она смештају у институције.

''Овај момак је добар ђак, добро дете, коме ће се Србија радовати у будућности, а то је заслуга ових људи'', рекао је Вулин.

Он је додао да у Србији има око 4.500 деце смештене у хранитељске породице и да око 6.000 хранитеља чека да у њихове домове дођу малишани.

У институцијама тренутно, како каже, има око 700 деце, а до пре неколико година било је око 3.000 дечака и девојчица.

Указујући да је урађен и ванредни инспекцијски надзор хранитељских породица, он је истакао да је задовољан стањем на терену, јер је примећено мало пропуста који се отклањају.

''Министарство ће водити посебно рачуна о хранитељским породицама када је у питању помоћ, али и када је у питању надзор'', рекао је Вулин.

Директорка Центра за социјални рад Весна Тричковић нагласила је да у Мајданпеку има 11 хранитељских породица, у које је смештено 18 деце без родитељског старања.

"Немамо деце која чекају на хранитељство, имамо 10 породице које су едуковане за хранитеље и које чекају да у њихове домове дођу малишани'', рекла је Тричковић.

Са министром Вулином и директорком Тричковић хранитељску породицу посетио је и председник Привременог органа Мајданпека Дејан Вагнер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи