Читај ми!

Бајина Башта - тло не мирује, а људи стрепе

Тим домаћих и страних стручњака у бајинобаштанском крају прикупља податке за Донаторску конференцију. Утврђује се штета настала у поплавама и процењује утицај на животну средину. Овом крају још увек прети опасност од клизишта.

У брдима изнад Дрине живот се многима претворио у авантуру. У то су се уверили и гости из света - од путовања тек оспособљеним путевима, до разрованих окућница, њива, воћњака, домова.

Неки су свој дом заменили комшијским, рођачким становима, други чак шталама и шаторима. Имања, ипак, не желе да напусте.

"Куда ћу, овде ми је све и помоћне зграде и стоке имам, малине", каже Велибор Бошковић из Рогачице.

У своје домове се сигурно не може вратити 29 породица. Међутим, оштећених објеката је много више. Тло не мирује, а људи стрепе.

"Све се рони сваки дан све више. Неко мора доћи да види земљиште, да каже где шта можемо правити. Где ћемо, шта ћемо... Зима иде...", каже Милка Лазић из Овчиње.

Чекају се извештаји геолога и помоћ, како би се за све обезбедио сигуран кров над главом.

"Моја је процена да ће то бити урађено и да ће бити поправљене куће за оне који су најугроженији", рекао је Милија Ђукић, члан Општинске комисије за процену штете.

Бајинобаштани су за саобраћај оспособили све државне и сеоске путеве, а обезбеђен је и прилаз до готово сваке њиве и воћњака.

"Можда би неко рекао зашто те људе из села не раселе негде, али њима је овде живот, њима је овде навика, овде су им воћњаци. Није исто када некоме страда кућа у граду и када му страда домаћинство на селу", рекао је члан комисије Љубодраг Јездић.

Помоћ у општину стиже свакодневно, а овде апелују да то буду превасходно грађевински материјал и нафта.

Захтев за помоћ у семенском кукурузу, ђубриву и нафти упућен је и Министарству пољопривреде, како би се поново засејале уништене њиве.

Наду улива и најављена Донаторска конференција, за коју се овде прикупљају подаци.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи