Читај ми!

Петовалентна вакцина стиже у апотеке

Агенција за лекове и медицинска средства дала је дозволу да петовалентна вакцина за бебе "пентаксим" буде стављена у промет. Од 1. јануара 2015. почеће вакцинација о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, најавио је Фонд након што је са произвођачем "Санофи Пастером" закључен тендер о набавци за наредну годину.

Петовалентна вакцина овог француског произвођача, која се даје деци као заштита од дифтерије, тетануса, великог кашља, хемофилус инфлуенце типа Б и дечје парализе, добила је дозволу за стављање у промет после двоипомесечне несташице и ускоро треба да се нађе у продаји.

Како су произвођачи обавестили Фонд, "остале су им неке мање количине петовалентних вакцина, које ће сада бити доступне родитељима који желе да искључиво на тај начин вакцинишу децу", рекла је Танјугу пи-ар у РФЗО Александра Газивода.

Газивода је додала да ће до почетка наредне године "сва деца бити вакцинисана, како је то и до сада чињено о трошку РФЗО, тровалентном Торлаковом вакцином, која даје исту заштиту као петовалентна, уз једину разлику у комфору".

Поред тровалентне Торлакове вакцине (познате као Ди Те Пер - против дифтерије, тетануса и великог кашља), деца морају да приме још две додатне компоненте: хемофилус инфлуенца тип Б (ХИБ), која захтева још једно "боцкање", и ОПВ вакцину против дечје парализе, која се пије, и то чини разлику у комфору, објаснила је Газивода.

За родитеље који су одлучили да за своје дете купе вакцину у апотеци, Газивода је као важно упозорење навела да морају да воде рачуна о транспорту вакцине до здравствене установе.

"Познато је да је вакцина, уколико је ван хладног ланца, исправна свега 20 минута и зато, посебно у овим топлим данима, понесите неки ручни фрижидер. Никако вакцину немојте ставити у џеп, или држати на топлом јер на тај начин постоји опасност да ваше дете буде вакцинисано обичном водицом, без икаквог дејства", истакла је Газивода.

Говорећи о разлозима што петовалентне вакцине о трошку РФЗО нису обезбеђене за ову годину, подсетила је да је први тендер за њихову набавку Фонд расписао 17. јануара, али су тада једина два произвођача, "Санофи Пастер" и "Глаксо Смит Клајн", послала допис да у 2014. не могу да обезбеде количине вакцина које су потребне Србији, уз напомену да на светском тржишту влада несташица.

Они су тада навели да им за обезбеђење тражене количине није довољно шест месеци, тврдећи да је РФЗО касно расписао тендер за набавку петовалентних вакцина.

РФЗО је одмах после тога, већ 2. априла, расписао тендер за набавку петовалентних вакцина за 2015. и тада су произвођачи рекли како им је овај тендер прерано расписан, рекла је Газивода и додала да је тендер закључен 21. маја 2014, са произвођачем, фармацеутском компанијом "Санофи Пастер".

Дистрибутер ће бити Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, а дистрибуција ће почети 1. јануара 2015. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару