Читај ми!

Решење теста из математике

Другог дана завршног испита ученици осмог разреда полагали су математику. Решења теста на сајту РТС-а.

Ђаци су јуче полагали тест из матерњег језика, а у среду ће полагати новоуведени комбиновани тест са питањима из пет предмета. Испити сва три дана почињу у 10 сати и трају 120 минута. Математика и српски (матерњи) носе по 16 бодова, а комбиновани тест осам бодова.

Мада ученици не могу да "падну" на малој матури, треба да имају што више поена јер тако повећавају шансу да упишу жељену школу.

Дистрибуција тестова због прошлогодишњих инцидената са крађом тестова организована је уз асистенцију полиције.

Тестови су спаковани у сигурносне кесе и кутије, са шифрама, и допремани до пунктова. Штампани су у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања и то за сваки испит око 70.000 листића.

Обреновачки ђаци такође полажу матуру у раније измештеним школама у Београду.

Прелиминарни резултати биће објављени 20. јуна, а коначни 26. јуна. Предаја попуњених листа жеља резервисана је за 27. и 28. јун, 6. јула је распоред ученика по школама, а упис у првом кругу 7. и 8. јула.

Други круг траје од 7. до 10. јула. Осим поена на завршном тесту, за упис у средњу школу бодује се и успех од 6. до 8. разреда који носи максималних 60 поена.

Министарство просвете раније је саопштило да око 69.530 ђака у јуну треба да изађе на завршни испит, а да у средњим школама има скоро 78.000 места.

Прошле године 370 одељења остало је неуписано, али се ове године уводе нови профили - гимназијски смер за обдарене ученике за рачунарство, трговац, бравар-заваривач, инсталатер и индустријски механичар.

На завршни испит излазе и ученици који су пре неколико дана полагали пријемни за упис у уметничке школе, математичку, филолошку гимназију, школе у којима се део наставе одвија на страном језику, јер је мала матура обавезан тест којим се завршава основношколско образовање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару