Читај ми!

Регион заједнички против поплава

Катастрофалне поплаве су још једном потврдиле да овакве непогоде не познају границе и да државе у сливу Саве морају заједничким напорима доћи до квалитетног решења за одбрану од водених бујица, сложили су се министри региона на састанку у Београду.

Министар пољопривреде Србије Снежана Богосављевић Бошковић рекла је да је Република Србија најнизводнија држава на сливу реке Саве, па је од великог значаја заштита од поплава и питање заштите квалитета воде, преноси Танјуг.

"Добра регионална сарадња је дошла до изражаја током ванредно великих поплава које су посебно погодиле слив Саве, а последица је велика материјална штета у Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској", рекла је Богосављевић Бошковић.

Прелиминарна процена ризика од поплава показала је да на територији Србије постоји 99 значајних поплавних подручја, а недавним поплавама захваћено је више од трећине подручја, рекла је Богосављевић Бошковић на састанку коме су присуствовали представници Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Црне Горе.

"Протокол о заштити од поплава уз оквирни споразум о сливу реке Саве је у процесу пред Владом Србије, а његов значај се огледа у унапређењу заштите од штетног дејства вода на регионалном и националном плану, чиме ствара основ за управљање ризиком од поплава", истакла је Богосављевић Бошковић.

Министар спољне трговине БиХ Борис Тучић рекао је да оквирни споразум за слив реке Саве представља платформу на основу које су у претходних десет година, по оцени БиХ, направљени значајни резултати.

Он је указао на значај наставка запоцетих процедура усаглашавања и закључивања протокола предвиђених оквирним споразумом.

"БиХ подржава активности свих уговорних страна да у што краћем периоду спроведу своје интерне процедуре и створе услове за ступање на снагу протокола за заштиту од поплава", рекао је Тучић, оценивши да треба прагматично приступити том проблему.

Према прелиминарним подацима, штете на објектима за одбрану од поплава и инфраструктури за водоснабдевање и санитацију у БиХ износе више од 55 милиона евра, напоменуо је Тучић.

Хрватски министар пољопривреде Тихомир Јаковина казао је да је обухват поплава само у тој земљи износио 250 километара квадратних, евакуисано је 11.000 људи, а под водом се нашло 11.000 хектара пољопривредних површина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару