Шабић у контроли због снимка несреће

Поводом објављивања снимка трагичне саобраћајне несреће у Новом Саду, са личним подацима свих актера, повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић спровешће надзор у Саобраћајној полицији у Новом Саду и у ЈКП "Информатика".

О резултатима надзора и предузетим мерама јавност ће бити обавештена, саопштио је Шабић, апелујући на медије да преиспитају етичке стандарде сопствене струке, а преноси Танјуг.

Одмах након надзора у Новом Саду биће потребно, мање више истим поводом, спровести надзор и у Нишу, наводи се у саопштењу и истиче да смо суочени са реалном опасношћу да се бројни системи видео-надзора претворе у "продукцију хорора и скандала".

Шабић је оценио да учестало објављивање у медијима снимака трагичних саобраћајних несрећа, пропраћених личним подацима актера и њиховим препознатљивим снимцима, потврђују готово потпуну правну неуређеност области видео надзора.

"Искористићу и ову прилику да још једном апелујем на медије да објављивање снимака оваквих догађаја, пропраћених препознатљивим ликовима актера и њиховим личним подацима преиспитају са становишта етичких стандарда сопствене струке", навео је повереник.

Према његовим речима, објективно информисање јавности, како је подсетио, може се обезбедити и без непотребног задирања у приватност актера и без изазивања додатних болних емоција њихових најближих.

"Истовремено људе из полиције и других државних органа још једном упозоравам на одредбу члана 42. став 3. Устава која изричито утврђује да је забрањена и кажњива употреба података о личности изван сврхе за коју су прикупљени", истакао је Шабић.

Повереник је подсетио да је сврха видео-надзора у конкретном случају да допринесе безбедности саобраћаја, да надлежним органима помогне у откривању и доказивању кривичног дела.

"Дистрибуција, у друге сврхе, оваквих снимака пропраћених личним подацима актера без обзира да ли су побуде лукративне или друге, представља и кривично дело и као таква не би смела бити предмет интересовања само повереника него и тужилаштва и полиције", истакао је Шабић.

Шабић је истакао да већ годинама од надлежних тражи да се, како то Устав налаже, област видео-надзора уреди законом, чије одсуство неминовно има за последицу константан ризик и повреде права грађана зајемчених Уставом и Законом о заштити података о личности.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи