Млади најчешћи учесници саобраћајних удеса

Несрећа која се пре две ноћи догодила на једној новосадској раскрсници, у којој је погинуло троје двадесетогодишњака, изазива бројна реаговања медија, стручњака и јавности. На друштвеним мрежама постављен је снимак удеса, снимљен сигурносном камером једног објекта у близини раскрснице.

И у Србији, као и у многим другим земљама, главни учесници саобраћајних удеса су млади возачи. Најчешћи узрок несрећа су пребрза вожња и алкохол.

Возач аудија (21), који је на новосадској раскрсници буквално покосио "голф" у коме су били две девојке и младић, према полицијском записнику, ишао је недозвољеном, још неутврђеном брзином, и имао недозвољену количину алкохола у крви.

Ако се утврди кривична одговорност, могућа је казна до 12 година затвора.

"Како да ми објасните да је неко возио у граду 160 километара. на час. Нисам сигуран да је баш та брзина, проверићемо, да неко у граду вози 160, а дозвољено је 50, и то у насељу и да сматрате да је нормалан. Он не може бити нормалан", рекао је Милан Вујанић са Саобраћајног факултета у Београду.

Према његовим речима, то је исто као да је ушао у барутану и запалио цигарету, само је питање кога ће да погоди, да ли ће и он смртно страдати.

Снимак ће, тек, бити предмет вештачења, али професор Саобраћајног факултета, иначе судски вештак, примећује и да је "голф" у коме су били настрадали прошао раскрсницу на црвено. Ако се то утврди мерењем синхронизације семофора, кривица би, каже, била подељена.

"Најчеше се ова прича своди на једнога, али један створи опасност, а други би могао да је избегне. У том случају могао бих рећи да су обојица криви за настанак ове саобраћајне несреће", смара Вујанић.

Проф. др Миломир Веселиновић из Заједнице аутошкола Србије каже да је већи део одговорности, ипак, на возачу "аудија".

"Ауди је возио непрописно, када узмемо у обзир да је возио преко ограничења и под дејсвом алкохола, али и небезбедно, с обзиром да није претпоставио било какву препреку да би избегао њу као вишсу силу", каже проф. Веселиновић.

Стручњаци упозоравају и на мањак саобраћајне културе која би требало да се учи још у школи. Тиме би у знатној мери биле избегнуте фаталне последице.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи