Закон о раду ускоро пред посланицима

Министарство рада поднело је прекршајне пријаве против 10 агенција за физичко-техничко обезбеђење код којих је инспекција открила да раднике ангажују по Уговору о пословном усавршавању. Ресорни министар каже да је то злоупотреба, јер нема евиденције о примањима радника, а држави се не плаћају порези.

Већ осам месеци ломе се копља око нових прописа о раду. Убудуће, ангажовање по Уговору о пословном усавршавању биће регулисано Законом о раду који би наредне недеље требало да уђе у скупштинску процедуру.

Ресорни министар каже да је посао завршен, а да је од 200 чланова закона, спорно десетак.

"Синдикати не желе да говоре о проширеном дејству, о надокнадама, с друге стрне послодавци не желе да надокнаде остану нити проширено дејство колективног уговора. На крају ће држава морати да пресуди шта је виши интерес", каже министар рада Александар Вулин.

Премијер каже да ће закон, без одлагања, у скупштинску процедуру наредне недеље. Међутим, пре тога би о њему требало да се изјасни Социјално-економски савет, али је већина његових чланова до краја недеље у Женеви, на конгресу Међународне организације рада.

Бранислав Чанак из синдиката "Независност" каже да они финални текст предлога закона нису ни видели због чега не могу ни да се изјасне.

"Када ћемо моћи зависи од тога када нам доставе последњу верзију закона. Среда четвртак најраније би могли да закажемо да би људи могли да се упознају с текстом", рекао је Чанак.

Кад год да се Савет састане, нико не очекује да се све стране сложе око садржине закона.

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца каже да су они тражили да тај закон постане много више европски, да се избаце ствари које страни послодавци не препознају, а не би требало ни домаћи.

"Пример који често наводим је: Запослени ради 161 сат ми платимо 174 сата. Страни послодавац кад дође то не препознаје. Није као у његовој земљи где се та пауза за време рада не плаћа али једноставно ми остајемо иза тога да је влада та која треба да одлучи и парламент какакв закон треба да буде", каже Атанацковић.

Зоран Михајловић из Савеза самосталних синдиката каже да су главне примедбе проширено дејство колективног уговора од кога они као синдикат не могу да одустану, затим, задирање у зараде кроз минули рад, отпремнине и не исплаћивање треће смене.

Новим законом о раду предвиђено је да се накнада за минули рад исплаћује само за време проведено код последњег послодавца, за одлазак у пензију отпремнина је две, а не три зараде, а ако се преселите, послодавац не мора да вам да више новца за превоз.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи