Читај ми!

Епидемиолошка ситуација у Шапцу критична?

Штаб за ванредне ситуације у Шапцу обавестио је грађане да је због најезде инсеката и опасности од очекиване најезде глодара стање на подручју града критично, док се епидемиолошка ситуација оцењује претећом. Нема места паници, поручују стручањци шабачког Завода за јавно здравље.

Епидемиолошку ситуацију у селима оридског басена код Шапца, Кризни штаб оцењује као претећу. Због устајале воде, изливања септичких јама и најезде комараца, кажу, постоји ризик од заразних болести. Међутим, поједини тамошњи стручњаци не слажу се с таквом оценом. Најтежа ситуација је у селу Миокусу.

У Миокусу се и после три недеље од изливања Добраве вода није повукла. Већина поплављених кућа није за становање.

Иванка Јовичић из Миокуса каже да ј воде била пуна кућа и да су је једва очистили.

"Не знам када ћемо моћи да се вратимо пошто нема ни намештаја у кући, све смо испразнили,'' каже Љубинко Исаковић такође из тог села.

Љиљана Враштановић каже да је смрад неподношљив као и да њена четворочлана породица нема где да се врати јер им је кућа у потпуности оштећена.

Кабасти отпад из кућа свакодневно се одвози, а ватрогасне екипе испумпавању воду. На очишћеном терену урађена је дезинфекција, али у Кризном штабу кажу да је епидемиолошка ситуација ипак забрињавајућа.

Епидемиолог Небојша Софранић из шабачког Завода за јавно здравље каже да се могу очекивати епидемије посебно цревних заразних болести али и других.

"Нарочито очекујемо повећање броја оболелих од грознице Западног Нила, као и заразне жутице крајем јуна, почетком јула,'' каже доктор Софранић.

Међутим, у Центру за контролу и превенцију епидемиолошких болести ситуацију оцењују као мирну, наводећи да је прошлонедељно истраживање потврдило да комарци немају вирус Западног Нила.

,,Нашли су јако велики број комараца, што значи да није успела дезинсекција, али ниједан није био заражен вирусом грознице Западног Нила. Ми немамо епидемијско јављање обољевања, али морамо бити стално будни", каже докторка Драгана Радојчић из Центра за контролу и превенцију епидемиолошких болести Шабац.

Због најезде комараца у Шапцу, у Кризном штабу кажу да ће запрашивање поновити, а најављено је и системско уништавање глодара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи