Читај ми!

Европска федерација новинара осудила хапшење

Европска федерација новинара (ЕФЈ) осудила је привођење новинара РТВ Младеновац Драгана Николића због коментара које је оставио на друштвеној мрежи Фејсбук, саопштио је НУНС.

Произвољно привођење и испитивање професионалног новинара показује погоршање медијских слобода у Србији и све већи политички притисак са којим се суочавају новинари, наводи се у саопштењу ЕФЈ поводом привођења новинара Николића на информативни разговор, преноси Бета.

Како се наводи, ЕФЈ је обавештен да је новинар испитиван у полицији по пријави посланика Српске напредне странке (СНС) Милорада Цветановића, који га оптужује да је коментаром на свом Фејсбук налогу повредио достојанство градског менаџера Београда Горана Весића.

Новинар Драган Николић оценио је да је приведен зато што је пренео један пасус текста новинара Александра Бећића са портала "Колумниста", у коме је тај аутор критиковао Весића због изјаве да су грађани евакуисани због поплава из Обреновца начинили штету у београдском хотелу "Славија" од око 100.000 евра, што је сам хотел демантовао.

ЕФЈ подржава саопштење НУНС-а у којем се подсећа да је слобода изражавања гарантована Уставом Србије, Законом о јавном информисању, као и Европском конвенцијом о људским правима.

Влада Србије мора да заустави климу страха и да омогући новинарима да слободно и самостално раде, наглашава се у саопштењу.

Европска федерација новинара ће упутити захтев премијеру Србије Александру Вучићу да консултује новинарска удружења и синдикате пре него што било који медијски закон буде упућен на разматрање и усвајање у Скупштини.

"Само дијалозима са новинарским удружењима и синдикатима може се повратити климa поверења у Србији", сматра ЕФЈ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи