Обреновац, припреме за повратак мештана

У Обреновцу се све чини за стварање услова за повратак мештана. Потребни су конзервирана храна, средства за личну хигијену и прибори за јело.

Неколико стотина Обреновчана приближило се својим кућама које су оштећене у поплавама. Још нема услова да се у њих уселе, па су смештени у привремене прихватне центре у тој општини.

Грађанима у чишћењу помаже Војска, а у снабдевању храном и водом Црвени крст.

Министар одбране Братислав Гашић очекује колико сутра нормализацију стања у Обреновцу иако, како каже, она неће бити потпуна и у наредних неколико месеци.

"Ја сам слободан да сутра премијеру када буде долазио у обилазак Обреновца предложим да се оконча ванредна ситуација макар у оном делу где су ангажовани припадници Војске, Жандармерије и полиције и да се ми повучемо са терена а да градске службе остану да раде са грађанима", рекао је Гашић.

Командант Штаба за отклањање последица поплава у Обреновцу генерал-потпуковник Александар Живковић рекао је да је ангажовањем Војске Србије на депонију однето око петнаест хиљада тона кабастог смећа.

Неки грађани данас су први пут дошли у насеље Шљивице које је прво поплављено.

"Ја сам у избеглиштву у Раковици, немам ништа, ни куће и кућишта, немам где да се вратим", каже мештанка.

Предедник општине Обреновац Мирослав Чучковић предлаже да у том насељу нема смисла градити нова домаћинства.

"Мислим да је боље да се уради нивелација тла издизањем изнад нивоа од опасности од поплава и да се направи једно стамбено насеље, ламеле за становање", каже Чучковић. 

Из Црвеног крста апелују на све грађане који желе да помогну да донесу само оно што је најпотребније, а то су конзервирана храна и средства за хигијену.

За оне грађане који су смештени у касарни потребни су лежајеви и прибор за јело.

Иначе, данас је слава општине Обреновац и она је због свих ових догађања обележена скромно само уз присуство челника општине и припадника Војске.

Уз славске честитке руководству општине Обреновац, свештенство обреновачке цркве је пожелело да се никада више у оваквим условима не прославља слава, али и поручило да оно "што нас не обори, ојача нас".

Мирослав Чучковић је рекао да је слава обележена с великом забринутошћу на који начин ће се развијати будућност те општине.

"Мислимо да нам је више него икад потребна солидарност, јер данас су сви исти - поломљени у души. Материјално је неко више, неко мање оштећен, али је свако погођен овом непогодом. Градска општина Обреновац ће заједно са становницима дати све од себе да се у овај град врати живот, а да онда кренемо путем развоја", поручио је Чучковић.

Он је додао да, када је реч о ситуацији у Обреновцу, не постоје половична решења и да од Владе Србије зависи да ли ће тај град бити проглашен градом беде или ће са озбиљним средствима од Обреновца направити нови град.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи