Читај ми!

Какви насипи нас штите од поплава?

После катастрофалних поплава, осим кућа и путева, потребно је што пре обновити насипе и речна корита, упозоравају надлежни. У супротном, јачи пљусак могао би да изазове нове поплаве. Осим "зечијих" стручњаци предлажу и постављање металних насипа.

Колико мала река може бити снажна, на својој кожи осетили су и становници Крупња, где су подивљале речице промениле свој ток и оштетиле готово 40 кућа. "Србија воде" почеле су санирање водотока првог реда, док су они другог реда посао за локалне самоуправе. Ипак, у Крупњу страхују да то неће моћи сами.

"У реци Кржави ради један багер 'РТБ Бора', а у реци Чађавици немамо машина. Пут је непроходан, па очекујемо да нам 'Србија шуме' извуку стабла букви које се налазе у реци, да почисте пут, да бисмо могли да приступимо сређивању водовода 'Змајевац'", каже Раде Грујић, председник општине Крупањ.

Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије наводи да свака локална самоуправа зна да треба да ради на насипима, али онако како им то финансијске могућности то дозвољавају.

"Плашим се да ће штета на насипима бити јако велика, и на оним који су добро утврђени, добро уређени, са оваквом снажном бујицом која је Србију погодила биће та штета велика, али то мора да се поправља, мора да се враћа у првобитно стање, јер никад не знате кад ће се то поновити", каже Предраг Марић.

Насипи на великим рекама, грађени још средином шездесетих, показали су да могу да бране од полава, али да не могу вечно да трају. Из тог разлога неопходно је ојачати их, али и окренути се модернијој технологији.

"Сем тих насипа, треба да размотримо изградњу малих акумлација и ретензија, које би у сливовима прикупљале и задржавале падавине, тако да се оне не слију у те равничарске пределе", каже др Марина Бабић Младеновић са Института за водопривреду "Јарослав Черни".

За градове су идеални метални бедеми, сматрају стручњаци.

"Морају унапред да се испројектују, изведу носачи за те бедеме који се уграђују у кејске зидове тако да се те табле држе у магацину и оног момента када се појави потреба они се монтирају на предвиђено место", каже др Марина Бабић Младеновић.

Ни метални бедеми, међутим, не помажу, ако нам реке служе као места за одлагање смећа. Колико је важно очистити речна корита најбоље говори то да би и мања киша могла да изазове велику штету.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи