Читај ми!

Солидарна штедња или реалне накнаде?

Председници појединих локалних самоуправа имају плате неколико пута веће од просечне зараде у тим местима. Због великих дугова у локалној каси, неке општине смањиле су плате функционера. Има и оних који се солидаришу са суграђанима, па сами одустану од неких накнада.

Најнижа просечна зарада за прва четири месеца ове године, без пореза и доприноса, према подацима Завода за статистику, била је око 28.000 динара. Најнеразвијенијих општина и даље је највише на југу земље.

Упркос томе, али и најављеним Владиним мерама штедње, председници појединих сиромашних локалних самоуправа које имају до 60.000 становника примају плате неколико пута веће од просечне зараде у тим местима.

Први човек градске општине Нишка Бања Зоран Видановић, који месечно зарађује 117.000 динара, тврди да ће ускоро тражити промену статута општине како би његова функција била волонтерска. Зна да многима смета то што има четири пута већу плату од суграђана.

"Онај ко мисли да председник општине ради од пола осам до пола четири, да има викенде, да има могућност да оде на годишњи одмор, или не знам шта друго, тај се грдно вара...", каже Видановић.

Плате председника општина од 78.000 до 119.000 динара, могле би бити уједначене увођењем платних разреда за државне чиновнике.

"Када имате платне разреде онда можете, уколико вам је до тога стало, да много ефикасније проверите резултате било чијег рада", каже социолог Ђокица Јовановић.

Председник Сталне конференције градова и општина Зоран Перишић каже да није реткост да челници сиромашнијих општина троше више од оних из богатијих места. 

"Примећујем да се чак у сиромашнијим општинама возе у много бољим аутомобилима од градоначелника и председника појединих богатијих општина. Оног тренутка када то препустите појединцу да сам о томе одлучује, онда лако може да се оде на странпутицу", рекао је Перишић.

У општини Димитровград, на пример, у којој је просечна плата скоро 30.000 динара, прошле године одлучили су да, због великих дугова у локалној каси, свим запосленима у општинској управи смање плату.

Тако председник општине уместо 119.000 сада прима 100.000 динара, а запосленима у управи плата је мања од четири до шест одсто. Месечно се тако уштеди готово пола милиона динара.

"Свако смањење зарада, нарочито за запослене у општинској администрацији је непријатно, али то је била неопходна мера. Сада видим да Влада најављује нове мере штедње, па ћемо морати плате још да смањујемо", рекао је председник општине Димитровград Небојша Иванов.

У Нишу, где је просечна априлска зарада била 40.000 динара, нема више репрезенатације, а градски већници и начелници управа убудуће ће, како су одлучили, путовати без дневница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи