Читај ми!

Како исушити "језера" на "Колубари"

Компанија "Енергопројект" тренутно анализира како да се на најефикаснији начин испумпа вода из два језера која су настала на коповима "Колубаре" после катастрофалних поплава, а због чега је смањено снабдевање угљем за потребе термоелектране "Никола Тесла".

"Енергопројект" је спремнан и да учествује у обнови и изградњи оштећених објеката и инфраструктуре, без калкулисања профита на тим пословима.

"Наши инжењери из "Енергопројект Инжењеригнга", заједно са произвођачима пумпи испитују најоптималније могућности. Ја мислим да ће ЕПС ускоро иницирати да предлози и домацих фирми, а вероватно и страних фирми, буду разматрани, с обзиром да је нама сада за енергетски систем Србије најважније да смислимо решење и начин на који ћемо у што краћем року испумпати воду из колубарских копова", рекао је Танјугу генерални директор "Енергопројекта" Владимир Миловановић.

Према Миловановићевим речима, јасно је да ће се "Енергопројект" у наредном периоду укључити у обнову објеката и инфраструктуре, који су оштећени у недавним поплава, само се чека да се усагласе план приоритета и пројеката који морају да се реализују.

"Ми смо спремни да дамо допринос, да у домену тих пројеката послујемо на нивоу покрића насих трошкова, без калкулисања неких могућих профита или зарада. Мислим да је то минимално потребно и да са таквим ставом и све друге фирме које могу да помогну, треба да буду укључене у обнову поплављених подручја", оценио је Миловановић.

У Рударском басену Колубара су поплављена два велика површинска угљенокопа - "Велики Црљени" и "Тамнава- Западно поље".

У току је испумпавање воде из копа "Велики Црљени", са седам пумпи које су у власништву тог предузећа. Ниво воде је спуштен за тридесетак центиметара, а завршетак тог посла и поновно стављање у функцију тог копа се очекује за неколико месеци.

Када је реч о испумпавању воде са копа "Тамнава- Западно поље", које је после поплава практично постало вештачко језеро са око 200 милиона кубика воде, како истичу у Колубари, још нема никаквих новости и ради се на проналажењу пумпи великог капацитета за испумпавање воде.

Из Колубаре се, упркос томе што су та два копа поплављена, са копа "Д" производи угаљ за потребе Термоелектране "Никола Тесла" у Обреновцу, а испорука угља за ту термоелектрану крајем ове недеље је повећана са 20.000 тона на 45.000 тона дневно.

Уобичајено је да се у ово доба године термоелектранама из колубарског басена испоручује од 40.000 до 60.000 тона угља.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи