Читај ми!

Обреновац, повратак и чишћење кућа

У касарну "Бора Марковић" стигло је још 110 Обреновчана, који су били смештени по прихватилиштима у Београду. Прва група стигла је јуче. Камиони Војске Србије и комуналних предузећа одвозе кабасто смеће на депонију.

Док им се не изграде или обнове куће, неколико стотина Обреновчана боравиће у локалној касарни, геронтолошком центру или општинском хотелу.

Прва група од готово двеста грађана смештена је јуче у касарну. Обезбеђени су им основни услови за живот, а још је важније што су сада ближе својим кућама, па могу лакше и брже да их чисте и припремају за реновирање. 

У обреновачку касарну стигла је друга група евакуисаних грађана, који су били смештени по прихватилиштима у Београду и приватном смештају, јавља извештач РТС-а. 

На терену је 150 камиона Војске Србије и комуналних предузећа, који одвозе кабасто смеће најпре на локалну депонију, а одатле на депонију у Винчи. 

Иначе, убрзано се ради и на сређивању барака у оквиру ТЕНТ-а.

Војска Србије данас почиње да припрема треће крило у које би од понедељка требало да буде смештено још око 300 људи који се налазе у прихватилиштима.

Црвени крст је на три нова пункта обезбедио расподелу хране, средстава за хигијени и средстава за чишћење домова - у Забрежју. Ројковцу и на Шабачком путу.

Екипе Црвеног крста и даље помажу Обреновчанима, али је и њима потребна помоћ.

"Апелујем на евентуалне донаторе да се ограниче на оне потребе које су грађанима неопходне, а то је конзервирана храна и лична хигијена. Поред тога овом објекту је потребно и кревети и прибор за јело", каже Жикица Поповић, секретар Црвеног крста у Обреновцу.

Тиме ће се растеретити вишесатно чекање у редовима јер ће људи лаше долазили до оброка и хигијенских средстава. 

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић посетио је данас Кризни штаб у Обреновцу како би се упознао са ситуацијом у том граду и прецизирао даље ангажовање јединица војске.

Епидемиолошка ситуација у Обреновцу је под контролом и нема опасности од било каквих зараза и инфекција, изјавио је министар одбране Братислав Гашић.

''Апсолутно је све по контролом и управо оно што смо урадили од 4. јуна до данас је резултирало тиме да немамо опасност од било каквих зараза и инфекција'', рекао је Гашић, којег је влада именовала за координатора активности на отклањању последица поплава и пружању помоћи грађанима у Обеновцу.

Гашић је новинарима, након састанка кризног штаба у Обреновцу, рекао да се убрзано ради и да је 90 одсто ситуација санирана и доведена до нормале, додајући да је за четири дана изнето 8.500 тона кабастог отпада и додатних 4.000 на две депоније са којих се смеће вози за Винчу.

Према његовим речима, у овом тренутку 90 одсто Обреновца има струју, а 100 одсто техничку воду.

''Сви сем виших спратова имају техничку воду због тога што су се пумпе поквариле. Дат је налог да се што пре набаве да би грађани и на вишим спратовима добили воду'', рекао је Гашић.

Он је истакао и да канализација функционише у целом Обреновцу и да су све централне улице опране, дезинфиковане и сређене.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковћ апеловао је на осигуравајућа друштва да се не "играју речима", већ да исплате премије грађанима кој су осигурали локале и стамбене објекте од поплава.

"Апелујем на осигуравајућа друштва да барем они имају разумевање и да немамо игру речи која у суштини предстваља игру судбинама људи", рекао је Чучковић новинарима.

Навео је да у Обреновцу има и станова и локала који су поплављени од бујичних вода, од фекалних вода из канализације које су се вратиле кроз тоалете, од подземних вода, од налета воде.

Поново је позвао осигуравајућа друштава да исплате премију осигурања како би се уопште завртео економски живот и како би се други становници вратили.

"Неће осигуравајауће куће пропасти за милион динара по стамбеном објекту или за два милиона по пословном објекте, али некоме ће то значити могућност повратка у град, да се отворе пословни објекти, купи намештај", рекао је Чучковић.

Чучуковић је поновио и да по садашњим проценама око 30 одсто становништва у овом тренутку неће да се врати у град у оваквом стању и без могућности да обнове свој породични живот којим су имали пре катастрофе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи