Читај ми!

У реду за математику

За упис у Математичку гимназију у Београду пријавило се два и по пута више ученика него што има места. Међу кандидатима и странци.

Домаћи и светски успешни предузетници, када запошљавају нове људе, немају дилему ако се испред њих нађе добар математичар или информатичар. Најважније кораке многи од тих будућих стручњака праве у Математичкој гимназији. Иако се у њој учи знатно више него у класичној, "Математичка" је и ове године у моди. Школа прима 100 ученика, а конкурисало је два и по пута више. Прва препрека је већ пред њима. Управо полажу пријемни испит. 

Из школске клупе Математичке гимназије право на на Сорбону. Матурант Војислав Глигоровски жели да постане биоинформатичар. А, знање које носи на светски признати униврезитет је знање из школе са скоро пола века традиције.

Војислав Глигоровски каже да је настава слична као и у осталим школама. "Ништа се овде посебно не разликује осим што овде професори излазе у сусрет ученицима и онда се тако створи повољан амбијент у коме све теже да што више раде, кључ је у томе да сви имају велике радне навике и онда ништа није превипе тешко", рекао је Војислав. 

За ову школу неки се одлучују због добрих професора, али већина зато што зна да незапослених математичара у Србији готово да нема, а све је више инвеститора којима су стручњаци из ове професије потребни.

Није им тешко ни да се са свега 14 година одселе из свог града и наставе школовање у Београду.

"Ми у настави имамо преко 20 доктора наука, то су професори са универзитета који овде раде, помажу, подижу ниво знања и кавлитет образовања. Разлика је то што су наша оделења по двадесет ученика што омогућава бољи и кавлитетнији рад ђацима да њигов таленат дође до изражаја", рекао је Срђан Глигоровски, директор Математичке гимназије.

И бивши ученици Математичке гимназије радо се враћају у стару школу и прискачу у помоћ новим генерацијама.

Директор каже да се врло интензивно ради са најталентиованијом децом и наставу воде млади аистенти, чак и студенти који су бивши ученици Гимназије, који су својевремено освајали награде на међународним олимпијадама и који сада своја искуства преносе својим мађим друговима.

Већ деценијама ученици Математичке гимназије са међународних и домаћих такмичења враћају се са медаљама, а готово сви уписују жељене факултете. И родитељи и наставници поносни су када се њихово дете истакне и на познатим светским универзитетима.

Ипак, поразно је што већина оних који оду на школовање у иностранство нема разлога да се врати у Србију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи