Шабић: Добра реакција Скупштине

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић рекао да је добро што је Скупштина усвојила извештаје које су поднели он, заштитник грађана и повереница за заштиту равноправности, као и то што су посланици једногласно гласали да је повређен пословник када му није дозвољено да говори у парламенту.

Грађани Србије данас од органа власти на свим нивоима добијају податке, што је само пре пар година било незамисливо, али је алармантно стање у области заштите података о личности. То је само део извештаја Родољуба Шабића који је Скупштина Србије заједно са извештајима других регулаторних тела усвојила.

Пре него што је извештај Повереника за информације од јавног значаја усвојен, Родољубу Шабићу је у парламенту одузета реч што је довело до прекида седнице, након чега је уследило извињење.

Шабић је гостујући на РТС-у рекао да је то скандал који треба што пре заборавити али у смислу да се тако нешто више никада не понови у Скупштини Србије.

Он каже да не жели да спекулише да ли је била намере да се спречи да говори. Председавајући је у више наврата упозораван да крши Пословник, каже Шабић, али после прекида седнице уследило је извињење Скупштине.

Много људи мисли другачије и утолико је боље што је Скупштина реаговала на начин на који је реаговала, рекао је Повереник за информације од јавног значаја.

"Оно што је битно је да је, по први пут Скупштина једногласно гласала да је почињена повреда Пословника и што ми је дозвољено да поднесем извештај до краја који је касније и усвојен", рекао је Шабић.

Повереник је указао да су основни проблеми у слободном приступу информацијама концентрисани у државним, односно јавним предузећима.

Шабић је, међутим, рекао да је више од 93 одсто оних који су били ускраћени за информације од јавног значаја, те информације добило после интервенције Повереника.

Он каже да је и даље узнемиравајући податак да министарства не реагују по питању злоупотребе положаја.

Проблем нису само министранства већ и јавна предузећа, каже Шабић.

"Ја нисам тај који да информације, већ само одлучујем да ли неко има право на информацију коју тражи. Да ли ће на крају грађани добити информацију не зависи директно од мене већ од онога ко треба ту информацију да да", рекао је Шабић гостујући на РТС-у.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи