Помоћ из Лондона

Помоћ поплављенима у Србији прикупља се у целој Европи, пре свега захваљујући српској дијаспори. Тако је и у Лондону, где су се окупили наши суграђани који тамо живе или студирају, али и многи други хумани људи.

Са лондонског аеродрома Хитроу у последњих пар дана узлећу авиони пуни хране, одеће, хигијенских производа и лекова, намењених поплавама угроженим грађанима Србије.

Огњен Прибићевић, амбасадор Србије у Великој Британији каже да је у Лондону скупљено преко 50 тона хуманитарне помоћи и отишло је преко Хитроа шлеперима.

"Помоћ смо скупљали сви заједно - амбасада, људи који живе овде и велики број волонтера", рекао је Прибићевић.

"Ја одавно нисам видела толико позитивне енергије, истрајности и ентузијазма на једном месту", рекла је Јелена Шо, волонтерка и антрополог.

Отац Драган Лазић из цркве Свети Сава у Лондону каже да је један добар део те робе отишао,  око пет до шест тона и сада и даље прикупљају помоћ.

Хуманитарну помоћ за жртве поплава у Србију овде у Лондону скупљали су како Срби, тако и грађани других националности.

"Преко свог блога сам настојао да скренем пажњу што већег броја људи на поплаве, а затим сам одлазио у амбасаду и цркву и помагао у припреми и паковању робе, која је авионом упућена у Београд", каже Маргус Агар, блогер.

Српски студенти су акцију проширили и на британске универзитете.

"Имамо кофице, које су постављане на факултету где људи могу донирати. Мени се људи сваког дана јављају и донирају мени. Када будем то прикупила, даћу амбасади", каже студенткиња из Лондона Мариа Берадовић.

Пакете за Србију паковала је и сортирала и принцеза Катарина Карађорђевић, која тренутно обилази лондонске школе како би деци и родитељима објаснила степен разарања у Србији и тиме прикупила још више хуманитарне, али пре свега новчане помоћи.

"Надамо се да ће и бројна предузећа пружити помоћ и посветити извесно време обнови, било да је реч о кућама или путевима. Потребна нам је макар и мала помоћ практично од свих", рекла је принцеза Катарина Карађорђевић.

Наши саговорници истичу да је акција сакупљања хуманитарне помоћи тек почела и да ће се наставити све док за то буде постојала потреба у угроженим подручјима у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи