Коначна процена штете крајем јуна

Потпредседница Владе Србије и председница Комисије за процену штете Зорана Михајловић изјавила је за РТС да до сада утврђена штета од поплава у Србији износи око пола милијарде евра, али да је она далеко од коначне суме која ће бити утврђена крајем месеца и укупне економске штете по државу.

Михајловићева је у емисији "Да, можда, не" на Радио-телевизији Србије, прецизирала да је на инфраструктури утврђена штета од око 300 милиона евра, а да је штета коју су претрпеле локалне самоуправе око 200 милиона евра.

У тај износ није укључена штета коју је претрпео Обреновац јер ће наредних дана, када се вода потпуно повуче из тог града, комисије Владе Србије проценити ситуацију.

Она је изразила бојазан да би економска штета по државу, због изгубљених прихода, немогућности транспорта, појаве социјалних случајева и других проблема, могла износити милијарде евра.

Михајловић је рекла да ће влада у предстојећем периоду утврдити најтранспарентнији и најефикаснији начин да се обнова онога што је уништено реализује брзо и без злоупотреба, односно да ли ће се ићи на тендерске процедуре или ће бити донет посебан закон којим ће процедура додељивања послова бити поједностављена и скраћена.

"Мора бити боље координације између локалних самоуправа и државе. Много посла су локлне самоуправе у превентиви морале да ураде, а нису. Бојим се да ћемо елементарне непогоде тек имати и зато из овога морамо извући поуку", рекла је Михајловић одговарајући на питање да ли је нешто могло да се предузме како би оволика штета од поплава била предупређена.

Гост на РТС-у је вечерас био и министар одбране Братислав Гашић, задужен за координацију рада на нормализацији сутуације у Обреновцу, који је прецизирао да је у овом тренутку око 15 одсто града без струје, а око десет одсто је и даље под водом.

Министар Гашић очекује да ће у петак бити решен проблем редова за пријем помоћи у Обреновцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи