Крушевац у борби против отпада

Рибочуварска служба поставила је на језеру Ћелије привремене баријере да би се отпад лакше сакупљао. Последица је отклоњена, али не и узрок проблема.

Србија међународни дан заштите животне средине чека затрпана смећем на дивљим депонијама, са загађеним водотоковима, а сада и последицама поплава. У Крушевцу су то покушали да промене.

Пре месец дана, са 28 милиона кубика воде, у језеро Ћелије улило се и смеће из Бруске и Блачке општине.

После борбе са воденом депонијом површине 15 хектара, слика је потпуно другачија. Рибочуварска служба поставила је на језеру привремене баријере да би се отпад лакше сакупљао. Последица је отклоњена, али не и узрок проблема.

За сређивање депонија из буџета општине Брус издвојено је четири милиона динара, а појачана је и инспекцијска контрола.

Од крупног отпада опаснија су фосфатна и азотна једињења из притока. Овај проблем је могуће решити изградњом два постројења за пречићавање отпадних вода из ИПА фондова и средствима Европске уније.

Трошкове одржавања делили би корисници све три општине, што би увећало њихове рачуне за воду од 2017. године.

Председник општине Блаце Радоје Крстовић каже да би највише волео да постоје могућности да сами финансирају одржавање и рад тог постројења, али је то, као истиче, немогуће.

"Није популарно на локалним скупштинама доносити такве одлуке где се издвајање грађана повећава, једноставно, другог решења нема", рекао је Крстовић.

Милан Тасић, директор ЈКП Водовод каже да је најбитније да вода буде исправна, јер се у Ужицу више не поставља питање колика ће бити цена воде, него да ли ће је уопште бити.

Уколико се ускоро не постигне договор око изградње постројења за прераду отпадних вода на Блаташници и Расини, она ће се свакако градити за неколико година.

Према прописима Европске уније, ова постројења су обавезна на рекама које се уливају у изворишта за водоснабдевање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи