НУНС: Николићева изјава притисак на "Блиц"

Независно удружење новинара Србије изразило је незадовољство и забринутост због оптужби које је председник Србије Томислав Николић упутио дневном листу "Блиц". НУНС оценио да је реч о неприхватљивом притиску на уређивачку концепцију медија.

НУНС је у саопштењу навео да је Николић на питање поводом серије текстова Блица о пристисцима саветника председника Србије Предрага Микића на Агенцију за приватизацију, у изјави медијима оптужио Блиц да континуирано настоји да наруши његов углед и углед институције председника Србије, преноси Танјуг.

НУНС је подсетио да су медији у демократском друштву слободни у извештавању о свакој теми од јавног интереса, те да од критике медија не може бити изузет нико, па ни председник Републике.

"Напротив, политичари, посебно носиоци државних функција управо због свог положаја, утицаја и одговорности, оправдано су изложени повећаном интересовању јавности а тиме и медија", оценио је НУНС.

Српски Закон о јавном информисању (члан 2) децидно прописује да "нико не сме да врши било какав физички или други притисак на јавно гласило и његово особље, као ни утицај подесан да их омете у обављању посла".

Закон, такође, у члану 9 прецизира да су "носиоцима државних и политичких функција ограничена права на заштиту приватности", наводи НУНС.

Европска повеља о слободи штампе (2009) налаже да "морају постојати гаранције да је независно новинарство у свим медијима слободно од прогона, притисака и политичког или регулаторног мешања власти."

Такође, "право новинара и медија на прикупљање и ширење информације не сме бити предмет претњи, ограничења или кажњавања".

"Блиц је имао 35 насловних страна против мене у кампањи за председника и никад није престао. Да ли су уредници свесни да покушавају да умање мој углед у очима грађана Србије, углед институције председника. Ја јесам Томислав Николић, али народ је хтео да будем председник Републике", рекао је Николић.

НУНС је оценио да је притисак на Блиц додатно појачан саопштењем Службе за сарадњу са медијима председника Републике у којем се, између осталог, поручује да је "крајње време да се спречи злоупотреба такозваног 'независног новинарства'".

"Свакако да компромитујуће наводе 'Блица' о саветнику председника Републике треба да провере надлежни истражни органи, али без прозивања и сугерисања из кругова највише државне власти", истакао је НУНС.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи