Читај ми!

Сутра седница Одбора за образовање и науку

Председница Одбора за образовање и науку Александра Јерков најавила је да ће седница тог одбора бити одржана сутра у подне, а да је директан повод проблем који се појавио у вези са докторатом министра унуташњих послова Небојше Стефановића и оптужбама да је у питању плагијат.

Јерков је новинарима у Скупштини казала да ће се на седници расправљати о проблемима који настају због непостојања стандарда и процедура за стицање академских звања и непостојања процедура и стандарда за потврђивање аутентичности научних радова, преноси Танјуг.

Она је рекла да је учешће на седници Одбора потврдио Мића Јовановић, ректор и власник Универзитета "Мегатренд" на коме је Срефановић докторирао, а да су позвани и ректор Београдског универзитета Владимир Бумбашировић и министар просвете Срђан Вербић.

Према њеним речима, позвани су да присуствују представници свих релевантних националних савета, а позиву су се до сада одазвали председник Нациналног савета за високо образовање, председница Националног савета за научни и технолошки равзој и председица Националног просветног савета.

Иако је директан повод проблем који се појавио у вези са оптужбама да је Стефановић плегирао своју докторску дисертацију, тема је много шира, рекла је Јерков.

"Потребно је наћи системско решење на који начин ће се утврђивати аутентичност научних радова, а не да те ствари буду остављене факултетима, па и самим професорима. Требало би да утврдимо које ће бити санкције за оне за које се испостави да су плагирли своје научне радове", истакла је она.

Према њеним речима, компаративна пракса показује да у земљама ЕУ, али не само у њима, постоји читав низ санкција за то и да ће сутра предложитит на Одбору да сви они који су учестовали у поступку плагирања сносе санкције.

"Они који су плагијатом стекли академско звање, то звање морају изгубити, а они који су то одобрили, исто тако морају сносити оговорност", закључила је Јерков.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи