Читај ми!

После поплава нема померања мина

Због поплаве и клизишта није било померања експлозивних средстава са већ обележених места, нити су поплаве у БиХ и Хрватској донеле та експлозивна срества у Србију, упућују подаци надлежних.

Представници Центра за разминиравање су у пуној припавности, а од краја маја уз подршку америчких деминера прегледали су велики део потенцијално угрожених локација у Србији.

"До синоћ смо прегледали 80 одсто локација у Србији и на њима није, због поплава или клизишта, дошло до померења нексплодираних убојних средстава", изјавио је Танјугу директор Центра за разминиравање Бранислав Јовановић.

Он је рекао да представници Центра и тим америчких деминера данас контролишу терен на подручју Прешева и Бујановца и да први резултати показују да ни на том терену није било померења неекслодираних убојних средстава.

"До сутра ујутро, односно уочи састанка у Моровићу са представницима за размињиравање из БИХ и Хрватске, имаћемо комплетне податке за подручје Србије", рекао је Јовановић.

У Моровићу ће сутра бити представљен акциони план за хитну санацију поплављеног подручја у региону због евентуалног померања неразминираних минских поља.

На иницијативу Центра за разминирање Србије, у мају је, када су почеле поплаве и у региону, формиран регионални експертски тим који чине и представници Центара за разминиравање из БИХ и Хрватске.

На састанку у Моровићу најављено је уцчешће експерата за уклањање експлозивних средстава из Бироа за политичко-војне послове Стејт департмента и представника Међународне фондације за јачање безбедности људи.

У протеклом периоду представници Центра за разминиравање Србије извршили су превентивну едукацију становништва у месту Јамена, као и локалних и међународних тимова за спасавање за реаговање у случају појаве мина.

За разлику од Србије, мине, бомбе и друга неексплодирана убојна средства, углавном заостала из ратних сукоба из деведесетих година прошлог века, највише угрожавају грађане БИХ.

Неексплодирана средства пронађена су у Приједору, Бијељини, Брчком, Шамцу, Добоју, Градачцу, Грачаници, Завидовићима, Калесији, Тузли, јавили су медији у БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи