Читај ми!

Штета на путевима 40 милиона евра

Штета од поплава на државним путевима првог и другог реда у Србији је скоро 40 милиона евра, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

На отварању Првог српског конгреса о путевима у Београду, она је истакла да је план да се све последице поплава на путној инфраструктури реше до краја октобра, преноси Танјуг.

Михајловићева је истакла да је приоритет завршетак Коридора 10, али и да се пројекти који су тренутно актуелни у путној инфраструктури, вредности две милијарде евра, реализују до краја 2016. године.

Као један од планова, министарка је навела да ће се озбиљније бавити питањима безбедности на путевима, јер је то узрок великог броја саобраћајних несрећа, додајући да је циљ Србије да саобраћај чини 10 одсто бруто домаћег производа 2020. године.

Говорећи о подацима у које је имала увид док се припремала за Конгрес, Михајловићева је навела да нимало није задовољна чињеницом да је проценат асфалтиране мреже најнижи у региону и износи 62 одсто, док је то у Црној Гори 64, Македонији 85 и Хрватској 87 одсто.

Према њеним речима, од укупног броја тј. километара локалних путева свега осам одсто је у добром стању, а међу разлозима за то су недостатак новца у локланим самоуправама али и недостатак координације.

Михајловићева је додала и да су јуче тимови Владе Србије почели да обилазе локалне самоуправе где ће процењивати степен оштећења кућа, локалне инфраструктуре, канализације, топлотне мреже.

"Прве процене показују да је 1.500 кућа потпуно уништено и оне морају до јесени да буду направљене", навела је министарка и додала да ће наћи начин и да се санирају куће које су уништене у одређеном проценту, било давањем помоћи у новцу било у грађевинском материјалу.

Михајловић је навела и да ће бити много промена у новом Закону о безбедсности саобраћаја.

Чубриловић: Нема прогреса без развијене инфраструктуре

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић је рекао да су штете од поплава на путној привреди у тој земљи око 40 милиона евра према прелиминарним подацима.

Како је казао, развијена путна инфраструктура, управљање путевима и брига о безбедности саобраћаја битни предуслови за развој привреде, трговне, туризма и друштва уопште.

Према његовим речима, без развијене и поуздане путне инфраструктуре нема прогреса, а Република Српска је управо зато препознала важност развоја инфраструкурних објеката, посебно ауто-путева.

"Уколико желимо развијати привреду и транспорт роба морамо више развијати путну инфраструктуру, више улагати у одржавање путева и чинити напор да управљање путевима буде на организованијем нивоу", истакао је Чубриловић.

Министар саобраћаја Републике Српске је напоменуо да је Република Српска и цела БиХ ушла у 21. век без и једног колометра ауто-пута, што се у међувремену променило.

Чубриловић је казао да под сличним условима, као и Србија, воде преговоре са кинеским банкама и компанијама о изградњи ауто-пута од Бањалуке према Јадранском мору и од Брчког према Бјељини и граници са Србијом.

Директор ЈП Путеви Србије Зоран Дробњак је навео да је и даље непроходан пут од Крупња до Лознице, али да за мештане Крупња постоји алтернативни правац преко Завлаке.

Према Дробњаковим речима, примарни задатак је да се помогне локалној самоуправи у санирању путева јер је сезона бербе малина, које треба да се допреме до хладњача.

Заменик градоначелника Беогада Андреја Младеновић је казао да су најскупљи пројекти у главном граду везани са путарство и саобраћај.

Младеновић је истакао да се ти пројекти без сарадње Републике и Града не могу бити реализовани.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару