Читај ми!

Терапија спас за оболеле од хепатитиса

Више од 100 оболелих од хепатитиса у Србији тврди да су им животи угрожени, јер немају трокомбиновану терапију, без које не могу, а не знају ни да ли ће је добити. Из Фонда за здавствено осигурање поручују да је увођење те терапије оправдано, али да новца у овом тренутку нема.

Оболели од хепатитиса о својој болести нерадо говоре. Често крију дијагнозу, јер се боје да ће изгубити посао, пријатеље, партнера. Око 110 оболелих мучи и неизвесвесност - хоће ли добити трокомбиновану терапију?

"Сада је на Фонду одлука да ли ће она ући или неће. Она је заправио ушла и она је доступна, међутим није на позитивној листи Фонда. Неопходно је да буде доступна јер постоје људи који чекају управо ову терапију", каже Урош Рајаковић из Удружења "Хронос".

Доктор Драган Делић са Клинике за инфективне и тропске болести КЦС каже да је реч о болесницима за које се од старта зна да неће добро реаговати на двоструку терапију и да је то губљење времена и новца.

"И друга група, то је група која на ову двоструку терапију није добро одреаговала. Али неспоро је да је то еволутивна болест која зе неколико година може дати цирозу јетре и тумор јетре. Ради се о прогересији коју треба у сваком случају прекинути", објашњава Делић.

Ови пацијенти, кажу, сада страхују да за њих - дијагноза хепатитис - значи изгубљену битку.

"Уколико не буде одобрена од стране Фонда ове године, плашимо се да је неће бити ни наредне две-три године. То је реално по нашим подацима и по искуствима, то је нешто како функционишу набавке. Ако се одобри ове године, имаћемо је следеће, ако се не одобри, нећемо имати три-четири године", каже Урош Рајаковић из Удружења "Хронос".

Да ли је ова терапија неоходна - утврђивало се на више места. Струка, републичка стручна комисија, Фонд за здравствено осигурање. После низа састанака струка се сложила да је овим пацијентима потребна трокомбинована терапија.

Тај став је подржала и Републичка стручна комисија за заштиту становништва од заразних болести.

"Ми као комисија не добијамо одговор -ми као комисија смо завршили свој део посла и предали смо комплетну докуменатцију Фонду. Фонд је тај који путем своје централне комисије одлучује о нашем предлогу", каже Делић.

Да је увођење овог лека оправдано, сматрају и у Републичком фонду за здравствено осигурање. Ипак, како кажу, терапија је скупа, а новца у овом тренутку нема.

За лечење 108 пацијената, потребно је више од 258 милиона динара на годишњем нивоу. Због тога се, како кажу, ови лекови за сада не могу ставити на Листу лекова који се издају на терет Фонда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару