Хочевар: Каритас помаже поплављенима

Тешке елементарне непогоде, као што су биле поплаве у мају, велико су искушење, али и велика прилика да се као регион јаче повежемо и сарађујемо, изјавио је београдски надбискуп Станислав Хочевар.

Хочевар је навео да католичка хуманитарна организација Каритас реализује пројекат вредан око 850.000 евра, намењен угроженим породицама у Шапцу, Ваљеву, Убу, Крупњу и Обреновцу, преноси Танјуг.

"Воде нису гледале где је граница, сви смо постали једно', рекао је Хочевар поводом поплава које су задесиле Србију, Босну и Херцеговину и Хрватску.

Хочевар је додао да сад имамо прилику да покренемо добре међународне пројекте да регион боље уредимо.

Истичући да је 'ово велико искушење изванредно велика прилика за нас као појединце и друштво да развијемо одговорност и солидарност', Хочевар је навео да су Католичка црква, а посебно Каритас као добротворна институција, одмах успоставили Одговорни тим, са надбискупом као председником, који трајно прати ситуацију и позива на сарадњу.

Београдски надбискуп је рекао да Каритас не даје донације у новцу, већ на терену дели храну и средства за хигијену угроженим породицама, и на тај начин се укључио од првих сати кризне ситуације, посебно у Шапцу и Ваљеву.

"Сада Каритас реализује пројекат вредан око 850.000 евра, намењен угроженим породицама у Шапцу, Ваљеву, Убу, Крупњу и Обреновцу", изјавио је Хочевар и додао да, после ургентног пројекта, Каритас планира да реализује пројекат за рехабилитацију и обнову, који ће да траје шест до девет месеци.

Он је објаснио да је специфичност начина рада Каритаса у томе што 'у ургентним ситуацијама помоћ доставља до сваке породице лично, а не у неки сабирни магацин'.

Координатор националног Каритаса, Дарко Тот рекао је да се наставља прикупљање помоћи за поплављене у Србији у различитим земљама и да се процењује да би укупан износ средстава само за ургентну фазу могао да износи око милион евра.

Католичка црква и Каритас су се одазвали на апел Владе Србије за помоћ и њих ћемо известити кад се активности око тога заврше, рекао је апостолски нунције у Републици Србији Орландо Антонини.

Као потврду добре сарадње са владом и жеље да се сарадња ојача, он је навео да ове године, први пут после 11 година, у Србију долази министар за спољне послове Свете столице Доминик Мамберти.

Антонини је рекао да посета има двоструку поруку, јер је у питању сарадња 'и са владом и са месном црквом', а једна од тема разговора биће и Косово.

Говорећи о потреби да се истраје у солидарности и кад прођу најдраматичнији дани после поплаве, представник Каритаса Аустрије Кристоф Швалтер рекао је да ће та организација настојати да са партнерима даје помоћ која је одржива на дуги рок.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару