Николић: Солидарност на делу

Ванредна ситуација у Србије је укинута као знак опасности, али држава је у ванредној ситуацији све док не буде обновљена и последња кућа оштећена поплавом, поручио је председник Томислав Николић током обиласка Свилајнца и Параћина.

Николић је, приликом обиласка оштећеног вртића у Свилајнцу грађанима поручио да не мисле да је невоља прошла и апеловао на њихову солидарност у предстојећем периоду.

"Сада нам је више него икада потребна солидарност. Оно што је испољено првих дана било је несебично жртвовање. Данас је друга врста хуманости на делу, данас је на делу солидарност како не бисмо пали у заборав. Журим са донаторском конференцијом зато што бисмо могли да паднемо у заборав, јер свакога дана се у свету деси нешто што нашу трагедију у очима другога чини мањом", рекао је Николић.

Председник је апеловао и на Владу Србије да процедуре прилагоди ситуацији у којој се Србија налази, како би реконструкција кућа и јавних објеката могла да се реализује без икаквих блокада.

"Тешко да ће у ово обданиште деца да се врате брзо ако не предузмемо хитне и ванредне мере и ако се влада не изјасни да у овој ситуацији неке процедуре предвиђене за редовну ситуацију треба на неки начин избећи. Ако би се ово сматрало нормалном адаптацијом, не верујем да бисмо у децембру овде имали деце, јер довољно је да један понуђач обори тендер да бисте чекали идућу годину. То је назамисливо", објаснио је Николић.

Према његовим речима, време је да Влада донесе одлуку како се улази у реконструкцију објеката после поплаве.

Председник је рекао да ће настојати да обиђе свако место пострадало у поплавама како би се из прве руке обавестио о размерама штете и катастрофе, и како би са терена апеловао на читав свет да се Србији пружи што већа помоћ.

Истакао је и да ће и Фондација "Драгица Николић" настојати да изгради у сваком поплављеном месту макар једну кућу за породице са децом.

Председник Николић је Свилајнцу предао три камиона и шест комбија хуманитарне помоћи, која се састоји махом од прехрамбених производа и средстава за хигијену.

У предатом контингенту помоћи је осам тона воде, једна тона брашна, четири тоне кромпира, седам тона конзервираног грашка и три доне друге конзервиране хране, две тоне кондиторских прозивода, две тоне средстава за личну хигијену и извесна количина кревета, душека и ћебади.

Угрожена будућност грађана

Председник Николић посетио и најпогођенији део Параћина, насеље Врапчане, и том приликом доставио тој општини 20 тона помоћи, пре свега у храни и средствима за хигијену.

"Није угрожен физички живот људи који су били под водом, али им је угрожена будућност, њихова и њихове деце. Ако им данас не помогнемо, изгубили смо велики део Србије заувек, јер ако те људе оставимо да се селе код пријатеља, родбине, да узимају приватно станове и да са тугом гледају у кућу коју не могу да поправе, онда ми као друштво у целини не вредимо", рекао је Николић након разговора са житељима насеља Врапчане.

Констатовао да је данас очигледно да су многе куће подигнуте метар и по испод нивоа на којима се у будућности могу очекивати поплаве, што је велики изазов за државу и локалне власти.

"Велики је задатак за државу да у сарадњи са локалном самоуправом пронађе начин како ће овај град да заштити од оваквих вода које можемо поново да очекујемо: где воде одвести, када их треба склонити у поља, јер боље је да страдају поља него градови", рекао је Николић.

Николић је насеље посетио после разговора са челницима општине Параћин који су га известили о размерама штете у том граду, и рекао да срећа у несрећи то што је водени талас у овом делу Србије наишао по дану и што није било жртава, али да је очигледно да постоје читави делови града који ће и у будућности бити угрожени.

"Мислим да ванредна ситуација траје још увек, јер чим вас човек ухвати за руку и каже дођите да видите моју кућу то је знак да је ванредна ситуација, јер то није једна кућа већ хиљаде", поручио је Николић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару