НАЛЕД: Компромисом до Закона о раду

Србија је једна од ретких земаља која не исплаћује отпремнине за све године радног стажа, већ само за године рада проведене код једног послодавца. НАЛЕД је предложио да се то промени, та сугестија је прихваћена и налази се у нацрту Закона о раду, рекао је за РТС председник Управног одбора НАЛЕД-а Владан Атанасијевић.

У изради Нацрта закона о раду учествовали су чланови социо-економског савета, Унија полодаваца, синдикати и Влада.

"На жалост нису могли незапослени да учествују, очекујемо да кроз јавну расправу која би требало да траје до 30. јуна, што је релативно кратак рок и незапослени и сви заинтересовани имају увид у нови Нацрт", рекао је Атанасијевић, гостујући у Дневнику РТС-а. 

Атанасијевић каже да је Национална алијанса за локални економски развој у сарадњи са Цесидом и УСАИД-ом, спровео истраживање које је показало да би 46 одсто послодаваца примило нове раднике уколико би био измењен Закон о раду.

"Очекујемо да се са новим изменама Закона о раду створи клима да се људи лакше запошљавају", рекао је Атанасијевић.

Додаје да је доста сугестија усвојено, између осталих и да се отпремнине ислпаћују за све године рада а не само за године рада код једног послодавца. Усвојена је и сугестија да се продужи трајање уговора на одређено време на две или три године, али и да се утврде јасни критеријуми за одређивање минималне зараде.

Атанасијевић каже да идеална ситуација не постоји и да су интереси послодавца и радника сукобљени али да је потребно постигнути компромис.

"Циљ Владе и сваког ко доноси неки закон је да нађе компромис који ће обухватити и могућност послодавцима да буду флексибилни приликом запошљавања и да они могу када бизнис не иде, да отпуштају раднике, али и да радници имају одређену социјалну сигурност", рекао је Атанасијевић.

Овај Закон би требало да смањи и одређени број формулара, око исплате зарада, одласка на одмор, систематизације радних места.

"И радна књижица је документ који је беспотребан, јер када идете у пензију та књижица ништа не значи. Морате из ПИО фонда да добијете колико сте година уплаћивали порезе и доприносе. Нови Закон о раду требало би да смањи беспотребне процедуре", рекао је Атанасијевић.

Атанасијевић додаје да ће НАЛЕД у сарадњи са локалним самоуправама које процењују штету и са Фондом УН за пољопривреду радити на санацији штете у пољопривреди. Само у Шапцу, уништено је више од 69 одсто пољопривредног земљишта, закључује Атанасијевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару