Читај ми!

Мегатренд: Рад министра Стефановића аутентичан

Ректор Универзитета Мегатренд Мића Јовановић рекао је да је докторска дисертација министра унутрашњих послова Небојше Стефановића "апсолутно аутентично научно дело".

Коментаришући напис о плагирању доктората Небојше Стефановића, Јовановић је рекао да су на порталу Пешчаник "назови стручњаци намерно обманули јавност" и поручио да ће Универзитет размотрити И подношење кривичне пријаве против аутора тог текста, преноси Бета.

"Немамао намеру да утврђујемо да ли је реч о плагијату, пошто је то већ утврђено пре него што је Стефановић бранио дисертацију", истакао је Јовановић и додао да ће бити формирана комисија која ће се бавити "одбраном Универзитета Мегатренд, као и Небојше Стефановића".

Према речима Јовановића, петочлана комисија је у фази формирања, а чиниће је представници Мегатренда и државног универзитета.

"Реч је о нападима са политичком конотацијом", сматра Јовановић.

По његовим речима, Стефановић је за докторат спровео емпиријска истраживања, те самим тим рад не може бити плагијат.

"Истраживање је спроведено на 200 испитаника, тако да постоји и 200 сведока да није реч о плагијату", навео је Јовановић.

Ректор Мегатренда је прецизирао да је Стефановић у свом, како је оценио, изузетном раду, анализирао и статистички доказао 16 изнетих хипотеза.

"Ови назови истраживачи су пренебрегли чињеницу да је Небојша Стефановић магистар наука, а не мастер и да у том случају нису потребне докторске студије од шест семесатара, већ се пише дисертација која се накнадно брани", истакао је Јовановић.

Додао је да је садашњи министар унутрашњих послава, а некадашњи председник Скупштине Србије свој рад бранио јавно, а међу присутнима било је и представника медија.

Дисертација Небојше Стефановића је пет недеља била у библиотеци универзитета, на увиду јавности. "Нико није имао било каквих примедби, а да је их је било, комисија би повукла докторат", напоменуо је Јовановић.

Ректор Универитета Мегатренд указао је да је, поред емпиријских истраживања, Стефановић користио и јавности доступне и свима познате податке, па ни ту не може бити реч о плагирању.

На сајту портала Пешчаник, у недељу је објављен текст у којем се указује на озбиљне индиције да је део доктората министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића плагијат.

Небојша Стефановић је јуна 2013. године одбранио докторат на Мегатренд универзитету у Београду на тему "Нова улога стратегијског менаџмента у управљању локалном самоуправом (пример града Београда)".

У тексту објављеном на Пешчанику аутори Угљеша Грушић (доцент, Универзитет у Нотингему), Бранислав Радељић (ванредни професор Универзитет Источни Лондон) и Слободан Томић (докторант, Лондонска школа економије и политичких наука) тврде да постоје озбиљне индиције да је у раду много плагијата и да је насловна тема промашена.

Огласио се и Национални савет за науку који објашњава да не постоји прецизна процедура којом би се утврдило да ли је нечији докторски рад плагијат, нити постоје законске последице уколико јесте.

Ђорђевић: Солидан рад Стефановића 

Професорка Факултета политичких наука у Београду Снежана Ђорђевић изјавила је да је докторски рад министра унутрашњих послова Небојше Стефановића "солидан рад" у којем она није препознала делове свог текста.

"Ми имамо академски обичај да позовемо некога са стране да погледа текст и мене су колеге замолиле да им се придружим и будем члан комисије. Нисам присуствовала одбрани, јер сам била ван земље, али мени се тај рад свидео, то је био један солидан рад", рекла је Снежана Ђорђевић за агенцију Бета.

Она је навела да у том раду није препознала делове свог рада "Приручник за укључивање грађана и цивилног друштва у процесу одлучивања".

"Ја сам читала и то уопште нисам видела, он је то само парафразирао", рекла је Ђорђевићева.

Према њеним речима, стандарди у Србији се доста разликују од стандарда на које се позивају стручњаци који су анализирали текст.

"Ми смо далеко испод стандарда Оксфорда и Кембриџа. Сетите се, имали смо изолацију, нисмо имали књиге, литературу и ти стандарди су нажалост пали. И зато мислим да није примерено говорити да је врло лош рад", рекла је Снежана Ђорђевић.

Према њеним речима, рад министра је био емпиријски и он је урадио истраживање у које је укључено 200 испитаника, "што не треба потцењивати".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару