Читај ми!

Мрежа за реституцију: Заштитити јавну својину

Мрежа за реституцију у Србији упутила је захтев премијеру Александру Вучићу и ургенцију министру финансија Лазару Крстићу да се посебна пажња обрати на попис, детаљну евиденцију и друге одредбе ради заштите јавне својине од даљих узурпација, несавесне и незаконите употребе и крађе.

Ово удружење поздравило је одлуку да контролу средстава за обнову врши представник невладиног сектора и указује да истовремено несавесним, незаконитим и бесплатним, или по привилегованим условима коришћењем јавне својине од стране повлашћених лица сваке године локални и републички буџети трпе штету која вишеструко превазилази буџетски дефицит, преноси Танјуг.

"Узимајући у обзир чињеницу да непописана имовина лако постаје предмет несавесног, ненаменског или незаконитог поступања, као и бесплатног отуђења, у интересу грађана Србије је да Република Србија што хитније предузме све мере и радње како би се јавна својина пописала и на тај начин додатно заштитила", наводи се у саопштењу.

Мрежа за реституцију сматра да надлежни, изузев Заштитника грађана, Повереника за информације од јавног значаја и Државне ревизорске институције, по питању пописа не само да нису урадили довољно него су, како се оцењује, своје дужности потпуно занемарили.

Удружење указује да је на тај начин "шачица привилегованих наставила да акумулира у своје приватне џепове и истовремено из Србије износи милијарде евра на годишњем нивоу".

Досадашњом применом Закона о реституцији ефективно је разоткривена, регистрована и у корист буџета стављена у функцију непописана јавна својина, каже се у саопштењу.

Мрежа за реституцију позива да се што хитније прекине погубна пракса претходних Влада и направи темељан и детаљни попис јавне својине, пре било каквих отуђења или оптерећења јавне својине на свим нивоима власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару