Читај ми!

Тасовац: Сачувана покретна културна баштина

На територијама општина које су погођене поплавама сачувана је сва покретна културна баштина, а штета на непокретној баштини се процењује, изјавио је министар културе и информисања Иван Тасовац.

Иван Тасовац је на седници скупштинског Одбора за културу и информисање рекао да је на територији седам завода за заштиту споменика културе забележена штета непокретне културне баштине услед поплава, преноси Фонет.

Министар Тасовац додао је да Министарство неће излазити са проценама штете док не буде имало тачне податке о висини штете.

Екипе завода за заштиту споменика културе су на терену и након њиховог рада Републички завод ће проверити колика је укупна штета од поплава, навео је Тасовац.

Тасовац је указао да Археолошком налазишту Винча прете клизишта, али да опасност данас није већа него што је била пре поплава.

"Ја разумем да у многим музејима прокишњава кров, али то не можемо подвести под штету од поплава, рекао је Тасовац.

Он је посланике обавестио да је УНЕСКО дао 50.000 долара као помоћ Србији за санирање штете настале у поплавама на споменицима културе.

Седници су присуствовали директор Архива Србије Мирослав Перишић и директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић.

ОЕБС није контактирао ниједан државни орган

Министар Тасовац изјавио је да Мисија ОЕБС-а, пре саопштења о томе да у Србији постоји цензура медијских садржаја на интернету, није контактирала ниједан државни орган за званичан став о томе, преноси Бета.

"Ја сам изразио изненађење што ниједан државни орган није био контактиран за званичан став и виђење онога што се дешава", рекао је Тасовац и додао да Дуња Мијатовић из ОЕБС-а није тражила став по том питању од Министарства на чијем је он челу.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић изразила је недавно забринутост због цензуре садржаја на интернету у Србији оцењујући да је то постало забрињавајуће када су у кризним тренуцима када су поплаве погодиле регион, неки сајтови и онлајн садржаји блокирани.

По оцени Тасовца, садржај на интернету је немогуће цензурисати и, како је навео, требало би размотрити и техничке разлоге када је у питању обарање интернет сајтова, а не да се цела ствар подиже на државни ниво.

Тасовац је истакао да је "требало бити свестан околности ванредне ситуације у којој смо се налазили".

"Када се помене реч бомба или терориста у авиону, зна се како ће свака авио компанија реаговати. Нигде нас неће довести ако говоримо да је све идеално, али ни ако говоримо да ништа не ваља", навео је Тасовац.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару