Читај ми!

Епидемија насиља над женама

Светска здравствена организација прогласила је насиље над женама епидемијом, израчунавши да ће у будућности једна од три жене широм света бити на мети сексуалног или физичког насиља - најчешће од мужа или мушког партнера.

Из недеље у недељу, све је више извештаја широм света о порасту насиља над женама, од отмице скоро 300 ученица у Нигерији, каменовања до смрти трудне Пакистанке јер се удала за човека кога воли, раширеног силовања у многим ратним зонама, до напада ментално поремећеног младића на сестринство на једном колеџу у Калифорнији.

Упркос порасту насиља и реторике мржње према женама, борци за њихова права ипак виде разлога за наду.

"Насиље се свуда дешава, то није ништа ново. Оно што је ново је да људи у САД и глобално долазе и кажу 'што је много, много је', И почињу да сматрају одговорнима владе и лидере институција", сматра Сера Сипел, председница вашингтонског Центра за здравље и једнакост полова.

Чак и у Индији, где су прошле недеље две тинејџерке силоване и убијене, па потом њихова тела обешена о дрво манга, приметни су знаци промене.

Јавни гнев због групног силовања и убиства 23-годишње студенткиње 2012. довео је до тога да индијска влада модификује закон којим се повећава затворска казна за силоватеље. У априлу је суд осудио тројицу мушкараца на смрт због силовања једне фоторепортерке у Мумбају.

У САД, војска је саопштила да ће појачати напоре у борби против сексуалног насиља међу војним лицима, а администрација председника Барака Обаме заступа и борбу против сексуалног насиља на колеџима и универзитетима.

Секретаријат образовања је пре месец дана, први пут, објавио листу школа које су под његовом истрагом о томе како су реаговале на проблем сексуалног насиља у својим школским клупама.

Америчка сенаторка Барбара Боксер, заједно са неколико колега, представила је 8. маја Међународни акт против насиља над женама, закон чија је намера да се насиље над женама постави као виши дипломатски приоритет САД.

Такође од 10. до 13. јуна у Лондону ће шеф британске дипломатије Вилијам Хејг и глумица Анђелина Џоли заједнички председавати првим Глобалним самитом за окончање сексуалног насиља у конфликтима.

"Од суштинске је важности да бацимо светло на то како је прожимајући овај проблем. Од врха до дна, од светских лидера до чланова породица, људи морају да преузму одговорност", рекла је Џулија Дрост која се бори за права жена у оквиру хуманитарне организације "Амнести интернешенал".

Многе жене у последње време и на Твитеру, са хаштагом "YesAllWomen" размењују своја искуства свакодневног малтретирања и сексизма.

"Људи почињу да повезују насиље и начин на који су жене свакодневно третиране", оцењује извршна директорка одсека за права жена из "Хјуман рајтс воча" Лизл Гернтхолц.

Она је поздравила повезивање жена преко друштвених мрежа и изражавање солидарности са жртвама насиља.

"Ово питање почиње да се озбиљније схвата него што је то било раније. Владе почињу да признају одговорност државе у превенцији насиља према женама, чак и у кући, и одговорност да приведу починиоце правди", рекла је Гернтхолц.

Следећи је круцијални корак, према Гернтхолц и другим активистима, да се ангажује више дечака и мушкараца у разбијању полних стереотипа и осуди насиља према женама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару