Читај ми!

Прве процене штете од поплава

Стигле прве, грубе процене штете од поплава на саобраћајницама у Обреновцу. Објављене су и прелиминарне процене штете од поплава и клизишта у Бајиној Башти, Параћину и Трстенику.

Према првим, грубим проценама, само на путној инфраструктури од поплава у Обреновцу, на основу 40 одсто обрађених путева, штета износи више од 120 милиона динара у граду и преко 50 милиона у сеоским срединама.

То је за РТС потврдио Бранко Матић, председник Комисије за евидентирање штете на објектима локалне инфраструктуре, наводећи да су подаци о првој процени штете прослеђени ресорном министарству.

"Говоримо о штети која се односи на конкретне проблеме на саобраћајницама, попут отвореног шахта, испод је кратер. За санацију тог дела топловода и путне инфраструктуре потребна је толико. То је оно што смо успели да сагледамо и у градском језгру и у сеоским срединама", објаснио је Матић.

Упозорио је да на територији Обреновца постоји неколико активних клизишта, као што је једно на путу Мислођин – Степојевац. "Та штета за коју грубо можемо да кажемо да је у овом тренутку 100 милиона динара", рекао је Матић.

У Обреновцу се наставља чишћење како би се грађанима омогућио повратак у поплавом уништене домове. У појединим насељима има струје и техничке воде, а ради се и на успостављању канализационог система.

У обреновачком насељу Младост подземне воде довеле су до изливања септичких јама у седам домаћинстава.

Аутопревозник "Ласта" почеће од понедељка да саобраћа од села до центра града.

Од среде би требало да буде омогућен повратак у Обреновац и становницима чије су куће урушене, пошто би требало да им буде обезбеђен смештај у обреновачкој касарни.

Штета од поплава у Параћину износи, према прелиминарном извештају, скоро 2,4 милијарде динара, саопштила је Комисија за утврђивање штета од елементарних непогода Скупштине општине Параћин.

Штета од поплава, које су ову општину задесиле 15. маја, на стамбеним објектима су највеће и износе више од милијарду динара.

Штета на локланој инфраструктури је готово 60 милиона динара, а на инфраструктури водоснабдевање и пречишћавање пет и по милиона динара.

Општина Трстеник је у недавним поплавама претрпела штету у износу од 545 милиона динара, а остала је и без изворишта пијаће воде, рекао је председник те општине Мирослав Алексић.

"Општина Трстеник је једна од најтеже погођених општина, иако нас није било толико у медијима као неких других. Претрпели смо огромну штету, пре свега од Западне Мораве и од неких бујичних река, коју је наша комисија проценила на износ од 545 милиона динара и тај извештај доставила Влади Србије у року", рекао је Алексић за Танјуг.

Додао је да је причињена штета у путној инфраструктури у висино од око 40 милиона динара, док највећи проблем представља санирање поплављених акумулационих језета за шта ће, како је објаснио, бити потребно око 85 милиона динара.

На територији општине Бајина Башта штета је око 226 милиона динара и односи се највећим делом на штету на путној, електроенергетској и вододводној инфраструктури и у пољопривреди.

Већина општина прве процене штете објавила је јуче, а чекају се још процене за Обреновац и Крупањ, који су највише страдали током природне катастрофе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару