Читај ми!

Јанковић: Незадовољавајуће поштовање права

Поштовање људских и мањинских права у Србији није било задовољавајуће у 2013. години и чак је било тенденција смањења тих права, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић.

Јанковић је на седници Одбора за људска и мањинска права и родну равноправност полова, поднео извештај о раду своје службе за прошлу годину, преноси Бета.

Заштитнику грађана прошле године обратило се 23.000 грађана, а прихваћено је 4.705 оптужних предмета због повреде 66 врста људских права што је 18 одсто више него 2012. године.

Најрањивије групе грађана и даље су екстремно сиромашни, деца, жене, особе са инвалидитетом, припадници националних мањина, особе лишене слободе, избегли и расељени, ЛГБТ групе, заговорници људских права, као и критичари власти, укључујући новинаре.

Као највеће препреке и изазове остваривању права грађана, навео је неефикасно правосуђе, премоћ политичке воље над владавином права, слабе институције, "атрофирану економију", нереформисану администрацију, таблоидизацију медија.

"Ове године таблоидизација медија прерасла је у таблоидизацију државе јер циљеве и задатке држвни органи не остварују својим радом, већ пласирањем информација и дезинформација у медијима, па тако грађани морају да траже истину на насловним странама", указао је Јанковић и оценио да је то погубно и за безбедност грађана.

Он је критиковао усвајање измена Закона о буџетском систему чиме је уведена забрана запошљавања у државном сектору до 2016. године.

Јанковић је истакао да су измене тог закона погодиле најосетљивије групе грађана и као пример навео да је за 11 деце с посебним потребама у једној општини било агажовано пет асистената.

"Тај пројекат је трајао пет година и њега су финасирали донатори. Када је прошао рок, локална самуправа је обезбедила средства како би се тај пројекат наставио, али уследио је овај закон и ти асистенти су остали без посла, а родитељи (те деце) без потребне помоћи", навео је он.

Упозорио је на смањене услуга социјалне заштите на локалном нивоу и предложио јачу и бољу контролу.

Говорећи о правима националних мањина, он је рекао да су и даље најугроженији Роми, Албанци и Власи и указао на непоштовање права на образовање на националним језицима.

Јанковић је истакао да је прошле године било и напретка, као што је унапређивање права на здравствену заштиту и обезбеђивање личних докумената припадницима националних мањина.

Похвалио је доношење Конвенције о борби против насиља над женама и посебних протокола на основу којих је "олакшана контрола да ли је насиље у породици могло да се спречи и ко је за њега одговоран".

Јанковић је навео да је прошле године у породичном насиљу у Србији убијено 40 жена.

Председник Одбора Мехо Омеровић оценио је да је извештај заштитника грађана "рентгенски снимак друштва" и нагласио да му је жао што се за сваки његов сегмент не заказује посебна седница.

Чланица Одобра и посланица Демократске странке Гордана Чомић рекла је да се што пре мора изменити Закон о заштитнику грађана.

"Тај закон је повучен из процедуре 2012. године и до данас није враћен, то је велика одговрност и пропуст наше куће (Скупштине), а да не говоримо што се препоруке грађана слабо поштују", оценила је Гордана Чомић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи