Читај ми!

Чучковић: Нови заштитни насип у Забрежју

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић истакао је да су створени услови за рад комисија за евиденцију штета, као и да је највећи данашњи проблем било обрушавање насипа на Забрежју.

Чичковић је рекао да је најбољи доказ колика је била катастрофа када се "таква једна грдосија" урушила и објаснио да је тај насип централна ствар којом се власт у Обреновцу данас бавила и да је направљен нови насип који ће бити заштитни, преноси Танјуг.

Чучковић је новинарима рекао да су поред тога створени услови да чланови комисије за евидентирање штете могу да раде од 8 до 20 часова што ће у многоме убрзати рад.

Чучковић је додао и да се општина обратила разним институцијама, као што су Грађевинска инспекција Београда и градски завод за вештачење, да помогну са својим стручњацима како би се 30.000 добара пописало у што краћем временском периоду.

Такође је најавио да ће обреновачке власти сачинити извештај о оштећењу путне и других инфраструктурних објеката до сутра у 15 часова, и да ће он бити упућен министарки за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру.

Извештај, како је објаснио, садржаће информације о рупама које су се отвориле на путевима, о каналима поред путева уз фотографије како би се могло приступити што пре санацији.

Према његовим речима, подземне воде су учиниле тло порозним, те се нека оштећења тренутно не виде испод асфалта, али може доћи до обрушавања на неким местима, односно рупе би могле да се отворе ненадано.

"Имамо молбу и апел грађанима да буду стрпљиви са повратком у град и да се без опреза не крећу кроз град", поручио је Чучковић.

Што се тиче борбе за добијање струје у сваком делу града, он је пренео да је још 17 трафостаница под водом.

Чучковић је казао да се врши испитивање од улице до улице, а подземним испитивањем каблова је установљено да су они на многим местима пресечени.

Велики број припадника Електродистрибуције је на терену и ради на враћању струје у све делове града. Трафостанице које су и даље потопљене налазе се у насељу Дудови и Бираге, као и улици Браће Југовић, и они нису могле да буду пуштени у рад.

"Срећа је да вода отиче брзо и да подземне воде и језера која су направљена од поплаве иду брзом динамиком ка Сави и Колубари, тако да ћемо исушивање терена имати раније него што смо очекивали", казао је Чучковић додајући да би, према надлежнима из Србијавода терен око поплављених трафостаница могао да се исуши до краја ове недеље.

"Многи делови имају струју, мањи је списак оних који немају", сумирао је он.

Чучковић је казао да би тада био и лакши прилаз централном колектору у насељу Тополице, када је реч о канализацији, истакавши да се он урушио и да до сада није било могуће прићи му.

Он је рекао да се Обреновац обратио Министарству за локалну самоуправу, војвођанској влади и властима у Београду са апелом за помоћ по питању одношења смећа.

Чучковић је објаснио да је просек једног домаћинства три камиона шута, поломљеног намештаја и другог отпада, те да је просек око 400 тона смећа које се дневно односи у Винчу, пошто је депонија у Обреновцу и даље под водом.

Он је изразио уверење да ће за овај проблем бити брзо пронађено решење.

У вези повратка грађана Чучковић је објаснио да Кризни штаб доноси одлуку сваког дана које је насеље спремно за повратак.

Подсетивши да то подразумева комплетну дезинфекцију, дератизацију, прање и друго третирање, као и са одобрењем Министарства здравља, он је рекао да је до сада донета одлука о позивању одраслих грађана да се врате за насеља Сава и Рајковац.

Он је указао да је техничка вода пуштена у целом граду, да су сви саобраћајни коридори проходни, и да су само насеља Шљивици и Дудови под водом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи