Читај ми!

Помоћ Азербејџана и у најтежим тренуцима

Азербејџан, који ове године слави 96 година државности и 23 године независности, међу првима је упутио помоћ Србији, вредну 400 хиљада евра. Азербејџан је једна од ретких земаља у коју Србија више извози него што увози.

Представници азербејџанске фирме "Азвирт", која гради пут од Љига до Прељине, Азербејџанског културног центра, Српско-азербејџанског друштва и дипломате обишли су места погођена поплавама и пружили финансијску и другу помоћ угроженима.

Како каже амбасадор Азербејџана у Србији Елдар Хасанов, који је био домаћин пријема, помоћ због поплава је доказ да су његова држава, влада и народ и у овим тешким временима уз братски и пријатељски народ Србије.

Министар трговине, туризма и телекоминикација Расим Љајић истиче и да је азербејџанска фирма која ради на деоници ауто-пута Љиг - Прељина, уступила сву своју механизацију за рашчишћавање терена и санирање последица поплава.

Азербејџан је једна од ретких земаља у коју Србија више извози него што увози. Две земље сарађују, али далеко мање од потреба и од могућности.

Богатство Азербејџана базира се на нафти и гасу који експлоатишу из Каспијског мора. То је лежиште са више од 700 милиона тона нафте. 80 одсто добити остаје Азербејџану, а 20 одсто деле Британија, Америка, Норвешке и Русија.

Захваљући донацији те земље, у Београду је реконструисан парк Ташмајдан, у коме су подигнути споменици националном лидеру азерејджанског народа Гејдару Алијеву и српском писцу Милораду Павићу.

Од донације Владе Азербејџана завршена је рестаурација комплекса Бајракли џамије у Београду, Дома културе у Новом Пазару и Цркве Свете Петке у Новом Саду.

У једном од централних уређених паркова азербејџанске престонице, Бакуу, подигнут је споменик светски признатом српском научнику Николи Тесли.

Нико не би очекивао, али пребогата кавкаска држава Азербејџан све је значајнији партнер Србије.

Елдар Хасанов каже да се чека на усвајање два-три закона о привреди, након чега очекуј да крене инвестициони прилив.

"И сада, док ми овде разговарамо, са нама су два озбиљна инвеститора који планирају да започну свој посао. Само ћу вам рећи да је то област пољопривреде, прерада воћа и поврћа. А остатак, нека буде тајна", каже Хасанов.

Односи између две земље су на високом стратешко-партнерском нивоу, географски положај Србије је одличан, а односи два народа пријатељски.

Привредни раст Азербејџана је годишње пет одсто, незапослености готово да и нема ( износи 0,9 одсто), инфлација је на разумних 5,1 одсто, а девизне резерве веће од 24 милијарде долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару